Poradce šéfovi Pozemkového fondu dělá také liberecký exprimátor Jiří Kittner.

Poradce šéfovi Pozemkového fondu dělá také liberecký exprimátor Jiří Kittner. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Šéf Pozemkového fondu sehnal práci pro známé z ODS, dělají mu poradce

  • 19
Všichni tři se znají z liberecké ODS. Nyní exprimátor Liberce Jiří Kittner spolu s Petrem Židkem dělají poradce šéfovi Pozemkového fondu Radimu Zikovi, který je místopředsedou ODS v Libereckém kraji. Židek za své služby inkasuje 60 tisíc měsíčně, Kittner má dostávat o polovinu méně.

"Mám podepsanou smlouvu, podle níž jsem se měl podílet na přípravě podkladů v souvislosti s chystaným zánikem fondu v příštím roce. Jenže zatím jsem žádnou práci neudělal, kromě přátelských rad panu prezidentovi, takže jsem logicky ani nic nefakturoval," prohlásil exprimátor Jiří Kittner.

Radim Zika

Radim Zika

Předseda ODS v Libereckém kraji

V roce 2000 byl zvolen do krajského zastupitelstva.

V letech 2002 až 2009 byl členem představenstva Technických služeb města Liberce, v letech 2004–7 působil jako předseda dozorčí rady Dopravního podniku města Liberce.

V letech 2004 až 2008 byl náměstkem hejtmana pro zemědělství a životní prostředí.

Od roku 2010 je ředitelem Pozemkového fondu.

Zika ho oslovil v době, kdy byl Kittner na volné noze, mandátní smlouvu má uzavřenou na dobu určitou a měsíčně mohl za svou práci požadovat prý maximálně třicet tisíc korun. "Výše ale byla závislá na odvedené práci, pokud by mi zabrala dva dny, tak bych si třicet tisíc nefakturoval," vysvětlil Kittner.

Zda ale vůbec své služby ještě nabídne, to už si neumí moc představit. "Není příliš reálné, že poté, co jsem nastoupil jako ekonomický ředitel do nemocnice, bych svému šéfovi řekl, že se budu teď pár dní věnovat pozemkovému fondu," podotkl. (o Kittnerově funkci v nemocnici čtěte zde)

Naopak Petr Židek už pro Pozemkový fond pracuje. Radí náměstkovi pro ekonomiku a pohledávky. Má na to prý odpovídající vzdělání.

Židek zná Ziku od svých 16 let

"Rozumím veřejné správě, kterou jsem studoval se specializací na soukromé právo. Řeším věci, které se týkají rozpočtu, připravuji materiály do porad. Smlouvu mám na rok a doufám, že se mi prodlouží, že jsou s mými službami spokojení," zdůraznil podnikatel.

Měsíčně si účtuje šedesát tisíc, v ceně jsou ale zahrnuté i veškeré náklady na telefon, zdravotní a sociální pojištění i výlohy na cesty - minimálně čtyřikrát týdně prý dojíždí do Prahy.

Jiří Kittner

Pracoval jako vedoucí provozu v bývalém státním podniku Preciosa. V letech 1991 až 1994 působil v Komerční bance v Liberci.

V roce 1994 nastoupil do firmy Syner, nejprve jako ekonom a následně se stal jejím ekonomickým ředitelem.

3. prosince 1999 se stal primátorem Liberce. Byl jím do roku 2010.

V září letošního roku se stal ekonomickým ředitelem liberecké nemocnice.

Na Ziku se obrátil, když sháněl práci. "Oslovil jsem ho, jestli by o něčem nevěděl," podotkl. A byl úspěšný. Pomohlo zřejmě i to, že se s šéfem krajské ODS zná už od šestnácti let. "Tak určitě to nějakou roli hrálo, koho byste si vybrala vy? Někoho cizího, nebo někoho, koho dobře znáte?" připustil Židek.

Proč si ředitel Pozemkového fondu zvolil právě tyto pány? "Znám je jako odborníky a vybral jsem si je pro úkoly, kde mohu jejich schopnosti využít ve prospěch Pozemkového fondu. O nějakých trafikách nemůže být ani řeč," reagoval Zika.

Obvinění Kittnera

Kittnera obvinili nedávno protikorupční policisté ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku. Společně se dvěma dalšími libereckými politiky měl levně rozprodat majetek města a rozpočet tak připravit o sedmnáct milionů korun. (více zde)

Vyšetřováním si prošel i Židek. Před dvěma lety pracoval na policejním prezidiu, kde měl na starosti projekt na modernizaci policejních služeben. Kvůli podezření, že si řekl o úplatek, ale musel odejít. (čtěte také zde)

"Celá ta kauza mi ublížila. Nikdy jsem nebyl obviněn, případ byl odložen, stále ale zvažuji právní kroky kvůli křivému obvinění," uvedl Židek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video