Policejní prezident Tomáš Tuhý.

Policejní prezident Tomáš Tuhý. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Policie chce víc pyrotechniků i kontrolorů. Máme jich minimum, říká Tuhý

  • 44
Výbuchy ve Vrběticích zřejmě přispějí ke zvýšení počtu policejních pyrotechniků a specialistů na zbraně a munice. V případě pyrotechniků bude šéf policie Tomáš Tuhý žádat o navýšení o 30 lidí. Útvar pro zbraně a munici chce posílit o osmdesát lidí. Policejní prezident to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Policejní prezident upozornil, že licence na obchodování s municí má 2 122 subjektů. Po snižování stavů v posledních letech má policie pro kontroly 53 vyškolených specialistů. „Je to absolutní minimum,“ řekl Tuhý s tím, že i přesto se ročně uskuteční na čtyři sta kontrol.

Pro navýšení počtu lidí získal Tuhý podporu ministra vnitra Milana Chovance a doufá, že se návrh podaří na příští rok schválit. „Kvalifikovaný odhad je osmdesátka lidí do struktury zbraně a bezpečnostní materiál a dalších víc než třicet lidí do pyrotechnické služby,“ řekl šéf policie v České televizi.

U pyrotechniků upozornil i na to, že se zánikem vojenského újezdu v Brdech bude třeba prostor vyčistit od munice. Čistit je podle něj třeba i lokalitu Černý les na jižní Moravě 

Policejní kontroloři byli ve Vrběticích od roku 2011 dvakrát

Šéf police se také ohradil proti tvrzení ministra obrany Martina Stropnického, že policie nekontrolovala muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku. Řekl, že policisté od roku 2011 byli v areálu na kontrole nejméně dvakrát a navíc kontrolovali i firmy, které v areálu výbušniny skladují.

Jak kontroly dopadly, nechtěl šéf policie říci s poukazem na to, že je vázán předpisy a zákony, které to neumožňují. „V případě, že by kontrola zjistila takové zásadní chyby, které by mohly vést k ohrožení zdraví a života obyvatel toho regionu, případně by mohly být rizikem pro možnou mimořádnou událost, tak samozřejmě v tom okamžiku by orgány reagovaly jinak,“ řekl pouze.

Tuhý rezolutně odmítl, že by druhá série výbuchů v areálu muničního skladu ve Vrběticích souvisela s prací pyrotechniků na místě. „Práce pyrotechnické služby je řízená a zcela pod kontrolu,“ uvedl v České televizi.

První sklad, který měla pronajatý ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Pronajatý měla i druhý sklad, který vybuchl 3. prosince. Při prvním výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video