Šéf magistrátu má policejní ochranku

  • 12
Praha - Ředitele pražského magistrátu Zdeňka Zajíčka od čtvrtka doprovází osobní strážci. Ministr vnitra Stanislav Gross vyhověl jeho žádosti a ochranku přidělil nejen jemu, ale i Zajíčkově manželce a třem dětem. Zajíček se pro osobní strážce rozhodl po opakovaných výhrůžkách, které se k němu dostávaly od některých řidičů taxislužby. "Už jsem byl policií kontaktován a dohodli jsme konkrétní opatření," potvrdil iDNES.

Zajíček se s policisty z pražské policejní správy poprvé sešel ve středu večer. "Do pozdních hodin jsme projednávali způsob mé ochrany. Máme domluvený přesný režim," uvedl.

S policií se Zajíček domlouval i na případné ochraně dalších zaměstnanců magistrátu, kteří se na kontrolách nepoctivých taxikářů podílejí. "Opatření jsou adekvátní. Ochranu budeme poskytovat i dalším lidem, bude-li to nezbytné."

Ministerstvo vnitra nechtělo přijatá opatření komentovat. Během středečního večera se totiž objevily informace z policejního prezidia, že k ochraně Zajíčka nebyly shledány oprávněné důvody.

"Nevím, kde se tato spekulace vzala. Policie důvody k ochraně prozkoumala. V tomto případě však nesdělujeme informace, zda ochrana poskytnuta byla či nikoli. Bylo by to kontraproduktivní," řekl iDNES mluvčí resortu Samuel Truschka.

Hlavními důvody žádosti o policejní ochranu byly podle Zajíčka právě výhružky a výzvy k odstoupení, které se k němu dostávaly přímo nebo zprostředkovaně od některých taxikářů. "Mnozí z nich tvrdí, že já jsem ten, který jim vyhlásil válku," uvedl Zajíček.

"Republiková policie nám už nyní asistuje v místech, kde naši najatí spolupracovníci ukončují v rolích falešných turistů jízdu s objednaným taxikářem," dodal.

Při vystupování kontrolorů z taxiků je okamžitě nahrazují úředníci magistrátu. Ti pak provádějí důkladnou prověrku řidiče, jeho dokladů a správnosti účtované ceny jízdy.

"Stalo se už několik případů, že na ně taxikáři najížděli, v jednom případě dokonce našeho člověka řidič odvezl proti jeho vůli o několik stovek metrů dál a tam ho vykázal z vozu," podotkl Zajíček.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Žádost o ochranu šéfa úřadu

V úterý ředitel magistrátu požádal prostřednictvím svého náměstka Petra Švece, který zastupuje primátora, o policejní ochranu od ministra vnitra Stanislava Grosse. Chtěl zajistit svou bezpečnost a své rodiny. "Nesmíme podceňovat signály o útocích. Zájem se obrací vůči mé osobě," tvrdí Zajíček.

V této souvislosti zmínil pondělní protest tří desítek taxikářů proti přísným kontrolám, při němž žádali jeho odstoupení. Kvůli tomu, že této profesi údajně vyhlásil boj.

Skupina taxikářů požadovala zvýšit regulovanou cenu jízdného. Chtěli, aby s nimi magistrát jednal. Pokud se tak nestane, hrozí blokádou ulic.

Od akce se distancovalo sedm velkých pražských dispečinků taxi a profesních
sdružení. Podle Zajíčka zastupují zhruba 2800 z celkového počtu 4500 řidičů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video