Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stíhaný šéf Lán vyplácel veřejné miliony sponzorům svého sportovního klubu

  16:10
Pod vládou stíhaného šéfa Lán Miloše Baláka se ve Strakonicích odehrál „basketbalový zázrak“. Výherci zakázek v sídle prezidenta zároveň štědře sponzorovali Balákův sportovní klub, který díky darům zářil. Po policejním zásahu v Lánech se ale sponzoři vypařili. Podle Baláka jde o naprostou náhodu. Toky peněz ale prověřuje policie.

Šéf lánské obory Miloš Balák | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Strakonický basketbalový klub se dříve potácel v dluzích a těžko sháněl sponzory. Pak náhle přišel pozoruhodný, byť dočasný, rozkvět. Ženskou košíkovou začal na jihu Čech vést nynější šéf Lesní správy Lány Miloš Balák a jeho blízký spolupracovník Eduard Gaisler. A firmy, které od nich získávaly zakázky v sídle prezidenta, zároveň jejich klubu posílaly statisíce jako sponzorské dary.

Balák tvrdí, že je to naprostá náhoda. Policie ovšem podle několika zdrojů redakce toky peněz prověřuje. Podobně jako v kauze fotbalového bosse Miroslava Pelty totiž detektivy zajímá, zda dary ve skutečnosti nebyly provize, které klubem jen protekly a putovaly dále.

Odkud byly peníze, se neptali

„Nikdo netušil, jaké to bylo štěstí pro další činnost klubu. Pro ten to byl klíčový zlom,“ opěvuje několik let starý zápis v „kronice“ BK Strakonice příchod tehdy vlivného podnikatele a dnes šéfa Lánské obory Miloše Baláka do čela klubu.

Balák mu začal šéfovat ještě v době, kdy řídil podnik Lesy Hluboká nad Vltavou, který pod jeho vedením zkrachoval. Následně ho hradní kancléř Vratislav Mynář osobně vybral a bez soutěže dosadil do čela Lesní správy Lány.

Kauza Lány

  • Šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a manažera kladenské stavební firmy Energie – stavební a báňská policie obvinila předvloni v červnu. Z manipulace zakázky za desítky milionů korun na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která je přímo v oboře.
  • MF DNES zjistila, že zpevňovací práce za stamiliony nebyly podle posudků geologů vůbec potřeba.
  • Mynář to označil za nesmysl. Pak ovšem další zpevňování za 40 milionů zastavil. Hrad přesto tvrdí, že práce jdou dle plánu.
  • Podle analýzy MF DNES navíc stovky milionů ze sídla prezidentů putovaly k firmám, které mají blízko k hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi nebo lidem, které do Lán dosadil. Propojení na někoho z Hradu či jiné nesrovnalosti našla MF DNES u zhotovitelů 25 zakázek za téměř 440 milionů.
  • Pro Lány pracovali například právníci, kteří předtím Mynářovi radili s dotacemi na jeho penzion, nebo sponzoři kampaně Miloše Zemana či jejich dcera.
  • Balák také v posledních letech vyplatil více než osm milionů korun skupině neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku
  • Policie přitom v Lánech šetří i další zakázku. Detektivy zajímá podle nich násobně předražené oplocení.
  • A seznam partnerů klubu začal místy připomínat věstník veřejných zakázek Lesní správy Lány. S jakým rozpočtem ale klub hospodařil či hospodaří a za co utrácel, přitom nelze ověřit. 

    Klub totiž funguje jako spolek. A ten ze zákona například vůbec nemusí zveřejňovat v obchodním rejstříku účetní závěrky. Balák a jeho kolega Geisler jsou přitom jediní, kteří v klubu o finančních operacích něco vědí.

    „Byli jsme na tom tak dobře, že jsme mohli nakupovat cizinky a díky tomu být v lize na výsluní. Co prostě bylo třeba, to bylo. Ale jaké jsme měli rozpočty, to my trenéři vůbec nevěděli a hlavně neřešili,“ popsal nestor strakonického basketbalu Miroslav Vondřička.

    „Klub sponzorovaly místní firmy. Děti majitelů či manažerů v něm hrály. Byly to ale i firmy z Mladoboleslavska, odkud Balák pochází a kde bydlí. Říkali jsme si, že to prostě je dáno jeho osobou, charismatem a tím, že si uměl dělat vztahy s lidmi, kteří mu k něčemu byli,“ dodal trenér Pavel Kamaryt.

    Další trenéři vyprávějí, že za celou dobu bohatých let nikoho nenapadlo ptát se, proč která firma basketbal ve Strakonicích sponzoruje a kolika penězi.

    Balák ovšem odmítá, že by horentní dary získával díky tomu, že firmám zároveň posílal z Lán veřejné peníze. „Já jsem žádného z těchto sponzorů do klubu nepřivedl. Většinou je přivede někdo na základě osobní známosti nebo proto, že dítě někoho z firmy v klubu hraje,“ konstatoval Balák.

    Štědří a taky stíhaní dárci z Kladna

    Mezi sponzory ale byla i firma Energie ze 130 kilometrů vzdáleného Kladna, která je společně s Balákem obviněná z manipulace stamilionové zakázky v Lánech. Policie z odposlechů usuzuje, že veřejnou soutěž o zakázku na zpevnění břehů Klíčavy od začátku připravovala místo vedení Lán ona sama. Tak, aby ji vyhrála. A zároveň ji plánovala o desítky milionů předražit.

    Proč zároveň sponzorovala klub vedený Balákem, Energie nevysvětlila. Na dotazy MF DNES nereagovala. „Energie klub sponzorovala dvanáct let, s Lány to nijak nesouvisí. Nevím, kdo firmu přivedl,“ dušuje se Balák.

    Štědrá ke strakonickému basketu ale byla třeba i tamní firma Znakon. Dle Baláka proto, že dítě majitele v klubu hrálo. Firma ovšem mimo to v minulých letech dostala zakázky na rekonstrukci polňaček v hodinu a půl jízdy vzdálených Lánech. V letech 2014 a 2016 v součtu téměř za 9 milionů.

    A protože Balák práce rozdělil na etapy, jejichž hodnota byla pod zákonným limitem, ani jedna ze zakázek se nemusela soutěžit.

    Podobně „z ruky“ získala milionové práce i kolínská firma Silmex, která je dceřinou společností Swietelsky stavební. Opět někdejšího sponzora strakonického klubu. A firma Eurogas, která je zase dceřinou výše zmiňované Energie, opravovala v lánské oboře za 1,1 milionu svážnice.

    Konec zlatých časů pod koši

    Potom, co předloni vtrhli do Lesní správy Lány policisté, ovšem období, kdy se ve Strakonicích nakupovaly hráčky z ciziny či zkušení trenéři, skončilo. Rozpočet se začal krátit, tým hrající extraligu je poslední roky na nejnižších místech tabulky, letos předposlední.

    „Každý vidí už při pohledu na tabulku, jak se klubu daří a s tím souvisí i finance, které může investovat,“ popisuje trenér kadetek a starších žákyň Jiří Johanes. A Balák tvrdí, že od svého nástupu do Lán klub řídí jen formálně. Protože se za něj nenašla náhrada.

    „Své působení v klubu hodlám co nejdříve ukončit, protože nevidím nejmenší důvod pro to, abych byl za svou dobrovolnickou práci ve volném čase a bez nároku na odměnu ještě skandalizován,“ řekl MF DNES stíhaný šéf Lán, kterého kancléř Mynář opakovaně odmítá odvolat.

    Eurovolby 2024

    Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

    Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

    • Nejčtenější

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

    15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

    U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

    23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

    Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

    Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

    23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

    Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

    Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

    23. dubna 2024  11:26

    Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

    Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

    23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

    Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

    Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

    Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

    Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

    Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

    Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

    Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

    Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

    Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

    Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

    Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...