Lékaři evidují k 17. březnu v Česku 2 465 laboratorně potvrzených případů infekce virem H1N1. Ilustrační foto

Lékaři evidují k 17. březnu v Česku 2 465 laboratorně potvrzených případů infekce virem H1N1. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Se 102 oběťmi prasečí chřipky se Česko řadí k zemím s nejvyšší úmrtností v EU

  • 37
Česko patří mezi státy s nejvyšší relativní úmrtností na prasečí chřipku. Mezi pěti státy s nejvyšší počtem obětí na 100 tisíc obyvatel je také Malta, Slovensko, Maďarsko a Portugalsko. Vyplývá to z poslední zprávy Evropského centra pro kontrolu nemocí, řekl hlavní hygienik Michael Vít. V Česku podlehlo nemoci 102 lidí.

Lékaři evidují k 17. březnu v Česku 2 465 laboratorně potvrzených případů infekce virem H1N1. Hygienici ale vyšetřují jen ty nejzávažnější případy, u nemocných, kteří nemají výrazné komplikace, se testy nedělají. Michael Vít už dříve, při probíhající epidemii uvedl, že virus H1N1 převládá nad virem sezónní chřipky.

Úmrtnost v EU

V zemích jako třeba Švédsko byl sice vysoký počet nakažených, ale díky velkému procentu očkovaných je tam relativní úmrtnost nižší.

Úmrtnost v Česku, Slovensku, Maďarsku a Portugalsku se pohybuje kolem jednoho případu na 100 tisíc lidí, na Maltě je o něco vyšší.

Data mohou být zkreslena tím, že jde o malé počty úmrtí a tím můžou nastat výkyvy, uvedl předseda České vakcinologické společnosti profesor Roman Prymula.

Většina lidí, kteří nemoci podlehli, trpěla nějakou další chorobou. Zvýšenou zátěž by pro ně představovala i běžná sezónní chřipka. U ostatních měla nemoc zpravidla lehký průběh.

O očkování zájem není

Dosud se v Česku nechalo očkovat proti prasečí chřipce 66 tisíc lidí. Podle Víta se odborníkům nepodařilo veřejnost přesvědčit, že očkování skutečně chrání.

V tuzemsku se nechalo očkovat jen žalostně málo pacientů s chronickými nemocemi, podpořil jej Prymula. Hodně lidí se podle něj mohlo nakazit v rizikových provozech, například na hematoonkologiích.

Česká republika chtěla zakoupit původně jeden milion vakcíny proti viru H1N1 za 220 milionů korun, kvůli nízkému zájmu ale později smlouvu upravila a odebere o 300 tisíc vakcín méně. Firmě GSK nemusí platit žádnou sankci. Ušetří se asi tím asi 55 milionů v závislosti na kurzu eura, uvedl již dříve první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. (o zrušení objednávky části dodávky čtěte zde)

Na konci února vláda schválila uvolnění vakcíny proti prasečí chřipce pro všechny občany ČR. Očkování je bezplatné a dobrovolné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video