Poslankyně Kateřina Konečná měla podle sdružení KohoVolit.eu v prvním pololetí 2013 z moravskoslezských poslanců nejvíc absencí při hlasování ve Sněmovně. Ona sama to zdůvodňuje svými dalšími pracovními povinnostmi.

Poslankyně Kateřina Konečná měla podle sdružení KohoVolit.eu v prvním pololetí 2013 z moravskoslezských poslanců nejvíc absencí při hlasování ve Sněmovně. Ona sama to zdůvodňuje svými dalšími pracovními povinnostmi. | foto: Radek Miča, MAFRA

Víkend od středy? Sdružení vypočítalo délku pracovního týdne poslanců

  • 80
"Tak ahoj, odjíždím na chatu." Takhle by se před "víkendem" mohli dle zjištění sdružení KohoVolit.eu někteří poslanci loučit třeba už ve středu. Sdružení přepočítalo jejich účast na hlasování v prvním letošním půlroce na běžný pracovní týden.

Netradiční experiment nedávno provedl analytik sdružení KohoVolit.eu Kamil Gregor. Účast poslanců při hlasováních ve Sněmovně přepočítal na běžný pracovní týden. Co zjistil?

Krajští poslanci, kteří nejčastěji nebyli u hlasování

  • Kateřina Konečná (KSČM)
    Hlasování se účastnila ze 47 %, její pracovní týden dle přepočtu končí ve středu v poledne.
  • Pavol Lukša (TOP 09)
    Hlasování se účastnil z 54 %, jeho pracovní týden dle přepočtu končí ve středu odpoledne.
  • Kristýna Kočí (nezař.)
    Hlasování se účastnila z 54 %, její pracovní týden dle přepočtu končí ve středu odpoledne.
  • Alfréd Michalík (ČSSD)
    Hlasování se účastnil z 56 %, jeho pracovní týden dle přepočtu končí ve středu večer.
  • Pavel Drobil (ODS)
    Hlasování se účastnil z 58 %, jeho pracovní týden dle přepočtu končí ve středu večer.

Pozn.: Údaje vycházejí z žebříčku KohoVolit.eu. Zahrnují účast při hlasování v 1. pololetí 2013.

Třeba Petru Nečasovi by týden tvořený každodenní osmihodinovou pracovní dobou končil v letošním prvním půlroce už v úterý odpoledne. Jeho účast při hlasování ve Sněmovně byla totiž pouze jednatřicetiprocentní.

Moravskoslezští poslanci dopadli v analýze o něco lépe. Nejčastěji, celkem u 47 procent hlasování, chyběla v letošním prvním půlroce komunistka Kateřina Konečná, jejíž pracovní týden podle přepočtu sdružení končil ve středu v poledne. Dvaatřicetiletá poslankyně přitom má k výsledkům analýzy značné výhrady.

"Po jedenácti letech strávených ve Sněmovně jsem přesvědčená o tom, že činnost poslance tvoří hlavně práce ve výborech, podvýborech a třeba i v cizině. A jestliže sdružení KohoVolit tvrdí, že jsem z práce odcházela ve středu v poledne, tak garantuji, že jsem například jako jedna z mála členek výboru pro životní prostředí měla stoprocentní účast na zasedáních," reagovala na analýzu sdružení Kateřina Konečná.

Jak připomněla, třeba letos v lednu ve Sněmovně při hlasování chyběla, neboť byla minimálně týden na zasedání Rady Evropy ve Štrasburku. A zhruba co druhý čtvrtek nemohla do Sněmovny, protože byla na jednání řídícího výboru Státního fondu životního prostředí.

"Jestliže ideální typ poslance jen sedí ve Sněmovně a ani jednou za tři roky nevystoupí, pak já taková nejsem," řekla poslankyně Konečná.

A podobně nesouhlasně na výsledky analýzy reagovali například i Pavol Lukša (TOP 09) a Kristýna Kočí (nezařazená), další z krajských poslanců, jejichž účast na hlasováních ve Sněmovně v letošním roce byla zatím slabší. Účastnili se pouhých 54 procent hlasování.

Podle statistiky Sněmovny mám vyšší účast, hájí se poslanec

"Statistiku sdružení KohoVolit neznám, ale podle statistiky Poslanecké sněmovny ke dni 13. srpna 2013 byla moje účast při hlasováních téměř 75procentní," řekl Pavol Lukša, který je mimo jiné i starostou Čeladné.

Zbylých pětadvacet procent času, kdy u hlasování nebyl, měl podle svých slov coby předseda zemědělského výboru další povinnosti ve Sněmovně nebo účastnil akcí pořádaných nevládními organizacemi, jako je Agrární komora či třeba Český rybářský svaz, s nimiž také projednával připravovanou legislativu.

Podobně jako Lukša reagovala i Kristýna Kočí. I ona zmínila, že podle statistiky na webu Sněmovny má účast při hlasováních asi pětasedmdesát procent. Nutno přitom podotknout, že zatímco statistika Sněmovny shrnuje čísla od začátku mandátu poslanců, sdružení KohoVolit.eu nyní analyzovalo údaje za první letošní půlrok.

"Je pravdou, že v prvním letošním půlroce jsem chyběla na hlasování více než v minulosti, neboť jsem byla v lednu hospitalizována v nemocnici a měla jsem šest týdnů zdravotní rekonvalescenci. V červnu jsem si pak vzala dva týdny volno, abych se mohla připravit na státní závěrečné zkoušky na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy," upřesnila Kočí.

Na opačné straně tabulky – mezi poslanci, kteří se hlasování v první polovině roku účastnili nejčastěji – přitom z těch krajských skončila například Ludmila Bubeníková (STAN), Renáta Witoszová (TOP 09) nebo Dana Váhalová (ČSSD).

Přehled účasti poslanců při hlasování teď – v souvislosti s rostoucí pravděpodobností předčasných voleb – nabývá na významu. Mohl by se stát vodítkem pro některé z voličů?

Podle politoložky Jiřiny Pavlíkové spíš ne. "U příznivců konkrétní strany se dá čekat, že jí zůstanou věrní, u odpůrců by to naopak mohlo jen potvrdit jejich averzi vůči konkrétním politikům," vysvětlila Jiřina Pavlíková, která by se spíš než k přepočítávání účasti na hlasováních na běžný pracovní týden klonila k evidenci skutečného počtu dní, jež poslanci strávili prací.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video