Maláčová představila návrh na zálohované výživné

Maláčová představila návrh na zálohované výživné | foto: iDNES.tv

Vláda navrhla sdílené pracovní místo i jiný výpočet dovolené

  • 47
Zavedení sdíleného pracovního místa navrhuje vláda. Schválila změnu zákoníku práce, kterou posílá do Sněmovny. Dva nebo více zaměstnanců by mohli sdílet jedno pracovní místo s kratším pracovním úvazkem, aby dohromady naplnili celou stanovenou pracovní dobu. „Je to podpora částečných úvazků,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

Podle novely zákoníku práce by sdílená místa měla mít v Česku jasná pravidla od roku 2021. Ministerstvo práce si od změny slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů.

Změnit by se mělo i započítávání dovolené. Ta by se neměla poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou. Odrazily by se v ní tak snížené úvazky.

Na podobě kodexu se dohodli zástupci vládních stran, odboráři a zaměstnavatelé. Zavázali se, že do textu při projednávání v Parlamentu už nebudou zasahovat a umožní hladké schválení

„Je to podpora částečných úvazků. Je to výhodné jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Okoukali jsme to v Německu a na Slovensku,“ uvedla ministryně Maláčová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video