Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto

Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

První sčítání lidu proběhlo před 99 lety, příští rok bude online

  • 33
Před devětadevadesáti lety nová republika prvně sčítala své občany. A pak zhruba vždy po deseti letech. Nyní bude mít sčítání novou premiéru. V březnu roku 2021 začne nanovo a bude online.

Dělí je sto let. První československé sčítání lidu z roku 1921 a to zatím poslední – sčítání naplánované na příští rok 2021.

Před 99 lety v únoru 1921 vyrazili sčítací komisaři do měst a obcí s velkým úkolem zjistit, kolik vlastně v nové republice žije lidí.

Komisaři se stávali většinou místní učitelé. Není divu, k tradičním dotazům patřilo i to, jestli sčítaný umí číst a psát. Hlavní důvod sčítání byl ale jiný. „Za politicky nejdůležitější se považovalo zjištění národnosti obyvatelstva, které mělo potvrdit oprávnění vzniku samostatné Československé republiky,“ vysvětluje Pavel Hortig z Českého statistického úřadu. Ke své národnosti se už tehdy mohli přihlásit nejen Češi nebo Němci, ale také Židé nebo Romové.

Rok zpoždění

Nově vzniklá republika potřebovala znát co nejpodrobnější svá vlastní demografická data. V roce 1919 byl proto založen Státní úřad statistický jako nový orgán pověřený celostátními statistickými šetřeními.

Sčítání lidu proběhne hlavně online, zmizí půlka otázek, schválila vláda

K jeho nejdůležitějším úkolům patřilo právě připravit sčítání lidu. Podle tradice převzaté z monarchie se mělo konat v roce 1920.

To se především kvůli nedostatku času na přípravu, ale také pro neujasněné hranice nepodařilo. Československo totiž tehdy vedlo několik válek o své hranice.

První československé sčítání lidu se tak konalo konalo k 15. únoru 1921 a zároveň byl tehdy proveden i první soupis bytů.

Několik věcí ale do nových, československých sčítání oproti těm rakousko-uherským zařazeno nebylo. Byly to například otázky na nemovitý majetek. Tedy zda má daný člověk ve vlastnictví nějaké domy, pole či lesy.

Kromě toho se neuváděly údaje o domácím zvířectvu. To bylo sečteno o pět let později. Konkrétně se tehdy sčítali koně, osli, skot, ovce, kozy, vepřový dobytek a drůbež.

Uvádělo se samozřejmě i náboženské vyznání. Mělo to ale jednu podmínku. Muselo jít o existující církev.

Pro žádnou recesi, jako když se v roce 2011 přihlásilo 15 070 lidí k víře Jedi z Hvězdných válek, nebyl prostor. Sčítání před stoletím bylo až nečekaně moderní. Ke zpracování dat statistici použili děrnoštítkové elektrické třídicí stroje. Nebylo to dokonce poprvé. Zásadní zlom přinesl už rok 1890, kdy byly poprvé tyto stroje použity.

A výsledek sčítání? V roce 1921 žilo podle sčítání v tehdejší Československé republice od Aše až po Jasiňu na Podkarpatské Rusi 10 009 587 lidí.

Objevy pro genealogy

Data sebraná před skoro sto lety stále zajímají různé badatele, zejména z řad genealogů. Díky digitalizaci archivů se historická sčítání postupně zveřejňují na stránkách krajských archivů. To genealogům umožňuje poměrně snadno zjistit leccos z minulosti jejich předků.

Při sčítání lidu se v USA dál nevyplňuje státní občanství, je to nekorektní

Nejde ale jen o sčítání z roku 1921. Na našem území se soupisy obyvatel nebo některých vybraných skupin obyvatelstva uskutečnily již ve středověku.

V historii byly prováděny především k vojenským a daňovým účelům. Za vůbec nejstarší dochovaný soupis na českém území je považován seznam majetku litoměřického kostela z roku 1058, který je součástí zakládací listiny knížete Spytihněva II. Za první moderní je považováno sčítání z roku 1869. Od té doby stát sčítá s výjimkou válečného roku 1940 každé desetiletí.

Sčítání v digitálním věku

Už za rok bude sčítání nové. Začít má 27. března 2021. Od tohoto dne budou moci lidé vyplňovat formuláře elektronicky. Vyplnění zabere podle statistiků jen několik málo minut. Celá domácnost se bude moci sečíst najednou z pohodlí domova prostřednictvím jednoho člena rodiny. Ten, kdo umí s počítačem, může také pomoci sečíst se třeba prarodičům.

Rytíři Jedi možná opět zasáhnou do sčítání lidu. Údaje o víře asi zůstanou

Zadávat by lidé měli mnohem méně údajů než při posledním sčítání před devíti lety. Část potřebných dat statistici získají z nejrůznějších registrů. Návrh zákona o sčítání schválila vláda už loni.

Papírové tiskopisy sčítací komisaři doručí nově jen těm lidem, kteří informace přes počítač neodešlou.

Zatímco v roce 2011 lidé popisovali tři listy s 47 údaji (osobní, bytový, domovní), tentokrát by měli zadávat 27 údajů na jeden jediný vícestránkový formulář.

Formulář tentokrát nebude obsahovat otázky na zdraví, majetkové poměry nebo dobu trvání dojížďky do zaměstnání nebo školy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video