ilustrační snímek | foto: Sčítání lidu 2021

Komisař může zazvonit i v sečtené domácnosti. Kvůli sobotnímu výpadku webu

  • 118
Kvůli sobotnímu výpadku systému elektronického sčítání lidu bylo sčítání přes formulář prodlouženo. Podle mluvčí Jolany Voldánové budou komisaři od 17. dubna, kdy mělo původně probíhat již jen listinné sčítání, dostávat každý den aktualizovaný seznam již sečtených lidí, podle kterého budou vědět, do jakých domácností zajít. Stále bude platit, že si lidé budou moct formu vybrat.

Sčítání začalo o půlnoci z pátku na sobotu. Občané se mohou do sčítání zapojit buď online, nebo klasicky prostřednictvím papírových formulářů. Kvůli víkendovému výpadku se nyní statistici rozhodli elektronické sčítání prodloužit do 11. května, jeho konec se tedy kryje s koncem sčítání pomocí papírových formulářů, které mělo původně následovat po tom elektronickém.

„Komisaři budou mít každý den aktualizovaný seznam již sečtených domácností. Budou tedy vědět o bytech nebo domech, které se už sečetly, takže by na ně neměli zvonit,“ popsala Voldánová. Jak upřesnila, seznam bude aktualizovaný k určité hodině počínaje 17. dubnem, kdy mělo původně elektronické sčítání skončit.

Voldánová připustila, že se může stát, že komisaři i tak zazvoní na někoho, kdo už sečtený je. V této souvislosti apelovala na občany, aby tuto informaci komisařům poskytli.

27. března 2021

„I v případě, že si někdo listinný formulář přebere, zároveň platí, že si stále může vybrat mezi možností vyplnit listinný formulář nebo se sečíst online,“ dodala.

PŘEHLEDNĚ: Kdy, jak a kdo se musí zúčastnit Sčítání lidu 2021

Český statistický úřad (ČSÚ) dostal ve sčítání lidu zatím přes 900 tisíc elektronických formulářů. Sečetlo se asi 1,9 milionu lidí, uvedl pro ČTK šéf úřadu Marek Rojíček. Ten zároveň dodal, že ČSÚ plánoval prodloužení termínu on-line sčítání i bez víkendových potíží. Důvodem je podle něj epidemická situace v Česku a cíl omezit kontakty.

O případné náhradě za problémy při elektronickém sčítání začne ČSÚ s dodavateli jednat až po skončení celého sčítání. Poté se teprve škody vyčíslí, řekl šéf úřadu.

Lidé, kteří nechtějí využít možnosti on-line sčítání, mohou v termínu od 17. dubna do 11. května vypisovat papírové tiskopisy, které dostanou na většině pošt nebo od sčítacích komisařů.

Systém elektronického sčítání nyní funguje plynule.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue