(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK - Michal Kamaryt, Profimedia.cz

Sčítání lidu proběhne hlavně online, zmizí půlka otázek, schválila vláda

  • 199
Při sčítání lidu bude většinu potřebných údajů Český statistický úřad získávat z veřejných registrů nebo přes internet. Zbývající informace bude sbírat Česká pošta. Vyplývá to z pravidel pro sčítání lidu, které se uskuteční v roce 2021. Pravidla pro sčítání v úterý schválila vláda.

Věcný záměr zákona o sčítání lidu předpokládá, že se do sčítání budou muset zase zapojit všichni obyvatelé ČR. Vyplňovat by ale měli méně údajů než v roce 2011. Místo 47 by jich mělo být 23. Mohla by vypadnout třeba otázka na víru, rodinný stav nebo postavení v zaměstnání. Paragrafované znění zákona předloží ČSÚ vládě do poloviny příštího roku.

Většinu informací chtějí statistici získat z veřejných registrů, lidí se chtějí ptát na ty údaje, které dostupné nejsou. „Díky tomu, že řadu údajů získáme z existujících evidencí a databází ministerstev a jiných úřadů, zůstanou na sčítacích formulářích jen ty údaje, které nemůžeme získat z jiných zdrojů. Například otázky na místo pracoviště nebo na to, jak dojíždíte do zaměstnání,“ uvedl v tiskové zprávě Robert Šanda z ČSÚ.

Stát plánuje další sčítání lidu v roce 2021. Tentokrát bez rytířů Jedi

Formuláře budou moct lidé vyplňovat přes internet. Ty lidi, kteří se sčítání online nezúčastní, by měli oslovit terénní pracovníci České pošty.

Zapojení České pošty požadovala vláda, která kvůli tomu v květnu projednávání návrhu na pravidla sčítání přerušila. V původním návrhu ČSÚ se počítalo s vypsáním výběrového řízení na externího dodavatele, premiér Andrej Babiš ale požadoval exkluzivitu pro Českou poštu, která podle něj má k dispozici potřebnou infrastrukturu a náklady na sčítání by jí mohly ekonomicky pomoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video