Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto

Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Sčítání lidí nerozumím, četli statistici vzkaz přes celý formulář

  • 498
Formulář se vzkazem "Já tomu vůbec nerozumím" doputoval v minulých dnech na Český statistický úřad. Kontrola formulářů sčítání lidu odhalila nejednu kuriozitu. Statistikům dorazil i výuční list tovaryše a poukázka na českobudějovický steak.

"Některé formuláře zůstaly prázdné, na jednom byl přes celý tiskopis vzkaz: Já tomu nerozumím,"  popsal chyby místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal. Úřad si proto bude muset doplnit informace z podkladů ministerstva vnitra, které spravuje evidenci obyvatel.

Opozdilci se sčítají i v květnu

Pracovníci ČSÚ ještě do pondělí 30. května budou obcházet některé domácnosti, které si formuláře vyzvedly a neodevzdaly je. Až do nedělní půlnoci 5. května je navíc znovu otevřena možnost formuláře poslat elektronicky přes www.scitani.cz.

Statistici podobná překvapení zaznamenali u několika případů zhruba ze čtyř milionů dosud zkontrolovaných formulářů a zatím jsou proto spokojeni. Počet chyb se ale ještě zvýší, protože kontrolou prošla zatím čtvrtina tiskopisů.

Sčítací komisaři již dříve upozorňovali, že se setkali s desítkami případů prázdných formulářů. Někteří lidé tímto způsobem protestovali proti celoplošnému sčítání.

Statistikům při kontrole zamotává hlavu především špatně čitelné, rukou psané písmo. Zpočátku si s ním nedokázal poradit počítačový program, který pro kontrolu používají. Nyní se podle Drápala situace zlepšuje, protože program se dokáže "učit". Pamatuje si totiž různé varianty jednoho psaného písmena.

Lidé také často u bytového listu nevypisovali správně rozměry místností v bytě, u sčítacích listů osob si zase v řadě případů nedokázali poradit s kolonkou "Bydliště matky v době narození".

Protektorátní dokumenty

Spolu s kontrolou statistici vracejí také dokumenty a osobní doklady, které přišly v obálkách s formuláři. Lidé jich poslali nakonec tolik, že úřad na tuto práci dočasně vyčlenil jednoho pracovníka. Ten už poslal lidem 400 doporučených dopisů a přes policii vrátil 80 občanských průkazů a jeden cestovní pas.

Před třemi týdny například úřad vracel starší ženě z Ústní nad Labem kompletní rodinnou dokumentaci. Kuriózní bylo, že žena poslala úřadu i originály, které pamatovaly ještě protektorát. Mezi písemnostmi pak nechyběl ani výuční list tovaryše.

Kromě toho jim někdo do obálky přiložit také poukázku na konzumaci steaku do jedné z restaurací v Českých Budějovicích. "Nevyužili jsme jí, protože nikdo neměl čas tam jezdit," říká Drápal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video