Pondělí 20. září 2021, svátek má Oleg
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. září 2021 Oleg

Sčítání čeká kontrola, sběr dotazníků ohlídá úřad chránící osobní údaje

  22:01
Ústavní soud, Úřad pro ochranu osobních údajů, kancelář ombudsmana nebo ministerstvo vnitra. Všude tam se obracejí lidé, kteří jsou nespokojeni s průběhem sčítání nebo k němu mají otázky. Úřad na ochranu osobních údajů se proto chystá na kontrolu sčítání.
Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto

Formuláře pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Ilustrační foto | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

"Kontrolu provedeme v následujících týdnech a z hlediska úřadu jde o závažnou a rozsáhlou akci, protože sčítání se uskuteční jednou za 10 let, týká se všech obyvatel a velké řady údajů," popsala mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Sčítání lidu

Klíčový okamžik pro letošní sčítání lidu je půlnoc z pátku na sobotu. Lidé mohou dotazníky vyplňovat od soboty, musí ale zohlednit stav domácnosti k pátku. Stejně tak svou životní situaci. Formuláře mohou lidé posílat do 14. dubna poštou, dávat sčítacím komisařům nebo vyplňovat prostřednictvím internetu.

Ze strany úřadu to ale není rychlý a mimořádný krok, kontrolu má naplánovanou měsíce dopředu. Jak dlouho bude trvat, si mluvčí netroufá odhadovat. Úřad by ale při ní měl zkontrolovat všechno, co vstupuje do cesty sčítacímu formuláři.

Kromě kontroly se bude Úřad pro ochranu osobních údajů zabývat také podnětem od občanského sdružení Iuridicum Remedium. V něm zpochybňuje anonymizaci formulářů po sčítání.

Podle sdružení bude možné se ke konkrétním lidem dobrat z elektronických dat, která po sčítání od statistiků obdrží Národní archiv.

"Informace o anonymizaci podává Český statistický úřad protichůdně, protože nejprve tvrdil, že při ní odstraní jména, rodná čísla a data narození. Poté, kdy jsme zkritizovali, že lidé budou dohledatelní podle adresy, uvedl, že odstraní i ji," popsal za Iuridicum Remedium Jan Vobořil. Sdružení také vadí, že jim statistický úřad neposlal metodiku anonymizace, ač to přislíbil.

Místopředseda Českého statistického úřadu iDNES.cz řekl, že úřad od počátku s výmazem adres počítá. "Data převedená z formulářů budou kompletně anonymní. V Národním archivu nebude možné zjistit žádné informace o konkrétních lidech ani jednotlivých domácnostech," reagoval na námitky sdružení.

Českou poštu už nebrat, dorazilo na ministerstvo

Jednu námitku ze strany lidí obdrželo také ministerstvo vnitra, které je zakladatelem České pošty. "Nebyla to otázka, ani stížnost, spíše konstatování nebo přání. Psal nám člověk s tím, abychom příště už Českou poštu do sčítání nezapojovali," popsal mluvčí resortu Vladimír Řepka.´

Ministerstvo ale přání nevyjde vstříc. Česká pošta zakázku za zhruba 750 milionů korun získala ve výběrovém řízení od statistického úřadu. Ten zváží, zda jí za chyby bude krátit přislíbené platby.

Vše o sčítání

Lidé se kvůli sčítání obracejí také na kancelář ombudsmana. "Nejde o stížnosti, ale zejména na začátku března jsme obdrželi několik otázek, které se týkaly vesměs doručování formulářů," popsala mluvčí ombudsmana Iva  Hrazdílková. Kancelář proto lidem vysvětlila, na koho se mají obrátit a komu si případně stěžovat.

Vrásky přidalo sčítání romským koordinátorům na severu Moravy. Na Ostravsku je připraveno pomoci Romům se sčítáním 20 asistentů sčítání, do terénu jich vyrazilo zatím jen sedm. Asistenty totiž musí k pomoci vyzvat sčítací komisaři, ti se ale zatím příliš neozývají.

Statistikům volal i senátor

Největší statistická akce desetiletí zaměstnává také Ústavní soud. Minulý týden tam podala studentka z Brna stížnost, protože sčítání bere jako neoprávněný zásah do soukromí.

Ústavní soud do rozhodného okamžiku o stížnosti rozhodnout nestačí. "Musíme nechat určitou dobu soudkyni-zpravodajce, aby se se stížností seznámila a posoudila základní formální znaky její přijatelnosti. Teprve potom může přezkoumat věcné argumenty," řekl iDNES.cz vedoucí referátu vnějších vztahů soudu Vlastimil Göttinger.

Dívka tedy při odmítnutí sčítání riskuje pokutu jako ostatní lidé. Pokud by stížnosti soud vyhověl po rozhodujícím okamžiku, statistický úřad by musel data přestat zpracovávat a soud by nařídit jejich likvidaci. Statistici ale nepředpokládají, že by k tomu mohlo dojít.

Stovky stížností a podnětů řeší také Český statistický úřad, pod který sčítání spadá. V minulých týdnech se na něj telefonicky obrátil kvůli práci sčítacích komisařů i jeden ze senátorů. Většina stížností lidí se podle ČSÚ týká špatného roznášení informačních letáků nebo formulářů a také chyb, které obsahovaly. Česká pošta, která je za jejich distribuci zodpovědná, stížnosti příliš nepřiznává, podle ní bylo ve čtvrtek rozneseno 99,83 procenta formulářů.

Koronavirus

Parlamentní volby v roce 2021 se konají ve dvou dnech, v pátek 8. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 9. října od 8 do 14 hodin. Ve volbách vybíráme dvě stovky poslanců Sněmovny ve 14 volebních krajích.

Kandidátky stran a koalicí:

S ANO se dokážeme dohodnout, řekl Okamura. Babiše za premiéra nechce

  • Nejčtenější

Lipovskou odvolali z Rady ČT. Tomio, ty nejsi krysa, volal Volný, pak se rval

Hana Lipovská byla v pátek odvolána z Rady ČT. Nezařazený poslanec Lubomír Volný se snažil za každou cenu zabránit...

Zemana i Klause hospitalizovali ve vojenské nemocnici

Prezidenta Miloše Zemana hospitalizovali v úterý v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Podle jeho poradce Martina...

Zeman se v nemocnici zdrží, doporučili mu nepřetržitou lékařskou péči

Prezident Miloš Zeman, který byl přepraven v úterý do pražské Ústřední vojenské nemocnice, se podrobí delší...

„Lezli, kam neměli.“ Peníze za záchranu bude pojišťovna vymáhat na horolezcích

Premium Pojišťovna UNIQA, u níž byla dvojice horolezců Jakub Vlček a Petr Macek pojištěna, odmítá uznat pojistné plnění. Úhradu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

24 hodin bez prezidenta. Politici kritizují zatajování jeho stavu

Uběhlo více než 24 hodin od hospitalizace prezidenta Miloše Zemana v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Hrad o...

Nesmysly o inflaci v Česku. Znovu bude nízká, uvidíte, tvrdí ekonom Michl

Premium ČSÚ zveřejnil, že inflace je nejvyšší od roku 2008, 4,1 %. Hned v pátek jsem k tomu vydal v MF DNES článek „Nebojte se...

Chci přidat 20 tisíc. Generaci Z kuráž nechybí, s trpělivostí už je to horší

Premium Sedmatřicetiletý Libor vede pobočku banky v krajském městě. Za poslední měsíce přijal několik mladých lidí, dvacátníků...

Hladovění je to nejlepší, co pro sebe lidé mohou udělat, říká neurolog

Jde o největší problém současné medicíny, a to bez ohledu na covid-19 - Alzheimerova nemoc, nejčastější typ demence....

  • Další z rubriky

Start týdne doprovodí podprůměrné teploty, v noci se čekají přízemní mrazíky

Chladné počasí vydrží podle meteorologů i v následujících dnech. „V první polovině týdne čekáme odpolední maxima kolem...

V sobotu přibylo 301 nakažených, kleslo číslo R i počet hospitalizovaných

Za sobotu laboratoře odhalily 301 nově nakažených, což je o 50 více než minulý týden. Reprodukční číslo kleslo na 1,11....

V české armádě má očkování proti covidu přes 85 procent vojáků, řekl Opata

V české armádě je proti covidu očkováno už více než 85 procent vojáků. Nakažení nebo v karanténě jsou mezi vojáky jen...

Babiš jedná s odbory o růstu mezd ve veřejné sféře v příštím roce

Růst mezd ve veřejné sféře a minimální mzdy v příštím roce bude předmětem jednání zástupců vlády s odbory a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Začalo to jako chřipka, pak vzal Tereze meningokok nohy a zničil ledviny

Před čtyřmi lety si Tereza myslela, že nastydla na kole. Jenže druhý den už ležela na JIP a kvůli meningokokové infekci...

Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

Zaměstnanci i OSVČ s více dětmi dostanou od státu daňovou vratku

Díky daňové novele se během letošního roku zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Vyšší daňové zvýhodnění se...

Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...