Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sčítání bezvěrců

  12:22
Výsledky sčítání lidu, pokud jde o přihlášení se k římskokatolické církvi, mě nijak nepřekvapily. Nečekal jsem jen, že úbytek katolíků bude tak veliký, přestože vývoj v tomto směru byl v posledních letech naprosto jednoznačný a ztráty se daly bezpečně předpovídat. Hledáme-li příčiny tohoto jevu, nabízejí se tři hlavní činitelé, kteří nezanedbatelným způsobem na více než třímilionový pokles měli vliv. Jsou to přirozené vymírání, ztráta jistot a osobnost pražského arcibiskupa.

Je zřejmé, že za posledních deset let zemřel velký počet těch, kdo byli v katolickém kostele pokřtěni, v katolické víře vychováni a odpadnutí od Církve nebo zapření své příslušnosti k ní považovali za smrtelný hřích, což absolutně nepřicházelo v úvahu. Tento přirozený úbytek se bohužel nepodařilo nahradit.

Druhou nepříznivou okolností byla ztráta určitých jistot, které dříve provázely katolického křesťana na každém kroku a jejichž popírání způsobuje v jeho mysli nedůvěru, zmatek a pochybnosti vyúsťující v jistou nechuť k současnému církevnímu vedení.

V nynější době neustále se zvyšujícího životního tempa, v přívalu zpráv, informací, prudkého rozvoje techniky, biologie, fyziky, chemie a ostatních vědních oborů, byly tradiční křesťanské zásady pevnou a neměnnou jistotou, na níž se dalo kdykoliv spolehnout, a které přetrvávaly po celá staletí.

Kde však je dnes například páteční půst, latinská liturgie, jeden křest?  Mnozí se ptají, zda ještě platí vyznání víry, v němž se vyjadřuje víra v jednu svatou, všeobecnou a apoštolskou Církev a vyznává jeden křest na odpuštěni hříchů. Náhle však povinný páteční půst neexistuje, tradiční latinská mše také ne, mnohým malým dětem je odpírán křest a nevadí, že setrvávají pod jhem dědičného hříchu. Kolik bylo v minulosti popsáno papíru na obhajobu a zdůvodnění latinského jazyka v liturgii, kolikrát zdůrazňovaná naprostá nutnost křtu novorozenců? Zdá se, že zbytečně.

Profesor Vojtěch Šanda vedl při vzniku první Československé republiky kněžskou delegaci do Vatikánu. Cílem cesty bylo získat od papeže pro československé území privilegia, jejichž účinkem mělo být oslabení nově vznikající církve československé pod vedením dr. Farského. Hlavní požadavky spočívaly v povolení češtiny jako liturgického jazyka, oltář obrácený čelem k lidu a snad i odstranění celibátu.

Delegaci však k papeži vůbec nepustili a nikdo z kompetentních činitelů s ní nejednal. Záměr delegace skončil naprostým fiaskem. A hle! Uplynulo necelých padesát let a mnohé požadavky tehdejší  delegace se ukázaly býti oprávněnými?

Nedávno jsem byl svědkem, jak na Zelený čtvrtek při poledním vyzvánění jakási stará paní nedůvěřivě zavrtěla hlavou a prohlásila: „Už i v té církvi svaté je bordel. Zelený čtvrtek a v kostele zvoní zvony!“ Celý život byla zvyklá, že v tento den „zvony odletěly do Říma“ a najednou to neplatí.

Zdá se, že změny a nové trendy v církevním životě měly přilákat nové duše, tento záměr ale nevyšel. Naopak mnozí staří se cítí zaskočeni ztrátou vžitých předpisů a zvyků a mladí neprojevují ve větší míře zájem. Lze pak vyčítat starým lidem, že váhají vyplnit ve sčítacím archu kolonku „náboženství“, i když nepochybně stále v Boha věří a nejsou tedy ateisté?

Je veřejným tajemstvím, že nynější pražský arcibiskup není oblíben. Není oblíben ani u věřícího lidu, ani u kněžstva. Nechuť k jeho osobě došla dokonce tak daleko, že v době před uskutečněným sčítáním vznikla iniciativa, a to dokonce v kněžských kruzích, která nabádala katolíky, aby kolonku „náboženství“ buď nevyplňovali, nebo se přihlásili k církvi jiné, nejraději starokatolické.

Tato iniciativa nebyla prý namířena proti římskokatolické církvi, ale proti pražskému arcibiskupovi, aby se nemohl holedbat počtem věřících a umenšil se tak jeho význam.

Rozumíme-li tedy významu ateista jako člověk, který nevěří v Boha, lze snadno doložit, že výsledky sčítání lidu nevypovídají vůbec nic o počtu bezvěrců v naši vlasti, o počtu příslušníků k církvím pak jen velmi málo.

ThDr. Miroslav Kunst, Praha

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

58 hodin v kuse. Nigerijský šampion se snaží překonat šachový rekord

20. dubna 2024  10:50

Nigerijský šachový šampion Tunde Onakoya má v plánu překonat světový rekord v nejdelším šachovém...

Před týdnem letní rekordy, dnes čerstvý sníh i mráz. Vrátila se zima

20. dubna 2024  8:24,  aktualizováno  10:49

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Na horách do rána napadlo pět až 20 centimetrů sněhu, na...

Rovné odměňování mužů a žen se odkládá. Resort nestihl opatření připravit

20. dubna 2024  9:40

Ministerstvo práce zatím nepředloží návrh zákonných opatření na podporu rovného odměňování mužů a...

Po nehodě na Strakonické našli hasiči ve shořelém autě mrtvého člověka

20. dubna 2024  9:36

Řidič automobilu zemřel v noci na sobotu při nehodě v pražské Strakonické ulici. Vůz vyjel mimo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...