Prezident Václav Klaus vs. ministr Karel Schwarzenberg

Prezident Václav Klaus vs. ministr Karel Schwarzenberg | foto: Koláž - iDNES.cz

Schwarzenbergovi nedůvěřuji, řekl Klaus. Předsudek z 50. let, opáčil kníže

  • 730
Prezident Václav Klaus nevěří ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, že by v EU hájil ohroženou českou výjimku z Evropské listiny práv a svobod. Ministr si to nenechal líbit a kontroval větou, že Klause poznamenal komunisty živený předsudek vůči šlechtě.

Nejnovější politický příkop mezi Pražským hradem a sídlem ministerstva zahraničí v Černínském paláci vyhloubilo ohrožení české výjimky z Evropské listiny práv a svobod, o němž informovaly Lidové noviny.

"Našemu panu ministru v této věci moc nedůvěřuji, on je svým dosavadním životem a desetiletí trvajícím se pohybováním po Evropě trochu na jiné straně barikády," řekl Klaus LN (původní článek čtěte zde)na otázku, zda věří, že se Schwarzenbergův úřad bude za výjimku bít.

VÁCLAV KLAUS

"Náš pan ministr je trochu na jiné straně barikády. Moc mu v této věci nedůvěřuji."

Výjimku totiž má podle původní dohody EU ratifikovat spolu s přistoupením Chorvatska k Unii. Jenže podle náznaků z Bruselu diplomaté zvažují oba procesy oddělit (čtěte V Bruselu ožila debata o české výjimce).

Prezident Klaus přitom dal najevo, že bez příslibu výjimky by Lisabonskou smlouvu nebyl podepsal.

Výjimka má podle Klause zabránit prolomení Benešových dekretů. Oddělením ratifikací by například Maďarsko a Rakousko získaly možnost českou výjimku zatrhnout, aniž by Budapešť nebo Vídeň zároveň přibouchly bránu EU Chorvatům.

Schwarzenberg: V jeho věku už s ním nepohnu

Ministr zahraničí si prezidentovu výtku nenechal líbit. "Ta nedůvěra je smutná. Pan prezident Klaus má své poněkud svérázné názory a předsudky a s tím v jeho věku už taky nepohnu. Myslím, že to sahá daleko do minulosti," míní šéf diplomacie.

"Zdá se, že v této generaci přežívá to, jak se tu v 50. letech, kdy jsme oba vyrůstali, vtloukalo do hlavy učení komunistického ministra kultury Zdeňka Nejedlého, které zatracovalo vše, co se týkalo katolické církve a šlechty a tak dále, to byli nejhorší velezrádci," citovaly dále Schwarzenberga Lidové noviny.

Možnost, že by česká výjimka byla v ohrožení, si nicméně premiér Petr Nečas a ministr Schwarzenberg nepřipouštějí. Výjimku berou za dohodnutou věc, na kterou se už v Bruselu "nebude sahat".

Střetli se už o Gruzii

Že jsou politické názory prezidenta Václava Klause a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dlouhodobě rozdílné - zejména v pohledu na EU - není žádným velkým tajemstvím. Neshodli se ale ani například na příčinách války v Gruzii před dvěma lety. Klaus dával hlavní vinu gruzínské vládě a prezidentovi, Schwarzenberg Rusku.

Není obvyklé, aby se prezident poměrně otevřeně pustil do ministra zahraničí (a zároveň vicepremiéra). Vysocí státní představitelé obvykle své spory tlumí, aby země vystupovala navenek jednotně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video