Ministra Karla Schwarzenberga přijeli do Prahy podpořit starostové z celé

Ministra Karla Schwarzenberga přijeli do Prahy podpořit starostové z celé republiky z hnutí Starostové a nezávislí. (17. ledna 2013) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Schwarzenberg: Kamarády Klause a Zemana spojují jejich kostlivci

  • 1140
Karla Schwarzenberga nepřekvapil krok prezidenta Václava Klause, který před prezidentskou volbou fakticky podpořil jeho soupeře Miloše Zemana. "Já jsem to vždy očekával. Jsou to kamarádi ještě z prognosťáku. Uzavřeli spolu opoziční smlouvu a nic nespojuje v životě více než společní kostlivci ve skříni," řekl Schwarzenberg.

Zvolení Zemana na Hrad by podle něj znamenalo pokračování stejného systému vládnutí jako za prezidenta Klause. "Jenom lehce růžově nabarvené," řekl ministr zahraničí a předseda TOP 09.

Klaus Zemana podpořil ve čtvrtek při návštěvě lyžařského areálu Monínec u Sedlce-Prčice. "Mně jde vždy o jednu jedinou věc, tu jsem říkal mnohokrát před volbami, dávno, teď, a budu to říkat zítra a budu to říkat po skončení voleb. Mně jde prostě o to, aby se prezidentem stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší," řekl Klaus (více zde).

Schwarzenberg se svou rodinou odešel z Československa po únoru 1948, když se v zemi dostali k moci komunisté. Jemu samotnému bylo v té době 11 let. Žil v Rakousku, ale nikdy se nevzdal československého občanství. Zpět do své vlasti se vrátil po pádu komunismu v listopadu 1989. A pracoval pak i jako kancléř prezidenta Václava Havla.

Schwarzenberga přijeli podpořit starostové z celé země

Prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga přijelo ve čtvrtek do Prahy podpořit 150 starostů z různých částí České republiky, kteří patří k hnutí Starostové a nezávislí, jež úzce spolupracuje s TOP 09. A všichni si přitom oblékli symbolicky motýlka, kterého Schwarzenberg nosí.

"Budou teď s občany diskutovat, napíšou jim osobní dopisy a budou zvát lidi na pivo, aby jim řekli, že mají volit pana Schwarzenberga," řekl šéf hnutí a předseda TOP 09 Petr Gazdík. "Karel Schwarzenberg je pro mě zárukou pokračování naší cesty do Evropy. Věřím, že České republice vrátí tolik potřebnou vážnost," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který vede Starosty pro Liberecký kraj.

Schwarzenberg starostům poděkoval. "Jsou pro mě důležitá zpětná vazba," prohlásil. Starostové totiž nejlépe vědí, jaké jsou problémy například na Šluknovsku, na Hané či na Valašsku a jinde po republice, mnohem lépe než politici v Praze. "Jsem venkovský člověk," připomněl ministr zahraničí a kandidát na Hrad, který se příští týden ve druhém kole utká se Zemanem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video