Ministr Schwarzenberg se výslovně odmítl omluvit odpůrcům Temelína za označení „magoři“.

Ministr Schwarzenberg se výslovně odmítl omluvit odpůrcům Temelína za označení „magoři“. | foto: Dan Materna, MF DNES

Schwarzenberg: Útočit na Čechy je rakouský sport

  • 376
Za bezpečnější než mnohé německé jaderné elektrárny označil Temelín v rozhovoru pro dnešní vydání rakouského listu Kurier český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Znovu odsoudil blokády hranic odpůrci Temelína a prohlásil, že útočit na Čechy se stalo v Rakousku národním sportem.

Schwarzenberg uvedl, že nemá pochopení pro obavy a pochybnosti týkající se bezpečnosti Temelína.

"Temelín je bezpečná elektrárna. Je dokonce bezpečnější než mnohé německé atomové elektrárny, jednoduše proto, že je mladší. Ale na německé hranici se nedemonstruje, tam se zřejmě jedná o kvalitní německou práci," řekl český ministr.

Odmítl stále nové zprávy o "poruchách" v Temelíně, konkrétně nedávnou informaci, podle níž byla jedna porucha v elektrárně vedením zatajena. "Osobně jsem to prověřil, žádná porucha nebyla. Ale samozřejmě, když se o každé hlouposti informuje a média z toho dělají poruchy, tak tahle diskuse nikdy neskončí," dodal.

Za nerealistické označil i uzavření Temelína s finanční pomocí z Evropské unie. "Do Temelína byly vloženy miliardy, jeho uzavření si země nemůže dovolit. A pochybuji, že by například Rakousko bylo ochotno zaplatit ony miliardy, které navrhují za ukončení provozu Temelína Zelení."

"Ne, Česko je na jaderné energii závislé. Rakousko ostatně také, podívejte se na čísla o dovozu elektřiny. Rakousko by mělo otevřeně přiznat, kolik procent proudu získává z pohraničních atomových elektráren. Tuto otevřenost postrádám," uvedl Schwarzenberg.

V rozhovoru se dále výslovně odmítl omluvit rakouským odpůrcům Temelína za označení "magoři", které na jejich adresu nedávno použil a které je nyní v Rakousko využíváno k rozdmychávání nové protičeské kampaně.

"Mnohá média ten výraz přeložila jako ´blázni´ nebo ´blbci´. Přesně vzato je magor ten, kdo stále znovu opakuje stejný nesmysl. Lidé, kteří obtěžují druhé a brání provozu mezi sousedy, nedělají nic smysluplného."

"Česko-rakouské vztahy jsou samy o sobě výborné. Jen se obě strany pořád potřebují trochu hádat. Jako v rodině. Jsme si navzájem tak podobní, natolik spříznění a propojení, že si jdeme na nervy. A napadání Čechů se stalo v Rakousku národním sportem," řekl Schwarzenberg.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video