Největší šance na postup do druhého kola mají Michael Kocáb a Zdeněk Schwarz.

Největší šance na postup do druhého kola mají Michael Kocáb a Zdeněk Schwarz.

Schwarz i Kocáb v on-line duelu: Chceme změnit politiku

  • 28
Jeden z nejzajímavějších volebních střetů proběhne v Praze 1, kde mají velké šance na postup kandidáti ODS a SZ. Oba chtějí politiku očistit. "Jen nadávat a brblat nestačí," říká Zdeněk Schwarz za ODS. "Z politiky mi je šoufl," souhlasí Michael Kocáb, podle kterého je na kultivaci politiky práce jako na kostele.

. odpovědi kandidátů do Senátu najdete zde

Ve specifickém volebním obvodu mají větší šanci právě středoví kandidáti, což by přisuzovalo konečné vítězství spíše hudebníkovi a expolitikovi Michaelu Kocábovi.

"Jakmile je to zápas ODS versus Strana zelených, Unie svobody či jiná podobná středová strana, tak většinou lidé hlasují ve druhém kole proti kandidátovi ODS a ve prospěch onoho středového kandidáta. Zvláště, pokud vystupuje nadstranicky," řekl iDNES.cz politolog Josef Mlejnek.

I Schwarz sám přiznává, že zdejší obvod není pro ODS úplně výhodný. "V Praze obecně vyhrává ODS, je ale pravdou, že v mém volebním obvodě je situace specifická a odlišná a ODS nikdy nevyhrála. Nechme se překvapit voliči," řekl Schwarz.

Schwarz není klasickým občanským demokratem, dostal se dokonce do sporu s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem, který se netají tím, že by Schwarze nevolil. Vadí mu, že mu Schwarz před časem kritizoval zdravotnické reformy a že na svých plakátech nepoužívá logo ODS.

"Považuji to za politickou chybu pana ministra a u pana Cikrta za selhání úředníka ministra za ODS," uvedl Schwarz. "Možná pan mluvčí pracuje pro jinou politickou stranu, než je členem jeho ministr, a také překročil kompetence a možná i porušil svou pracovní náplň a pan ministr by měl zvážit potrestání svého zaměstnance," dodal.

Za videem může stát Stránský, tvrdí Schwarz
Schwarz byl ale mohl zabodovat, je to známá tvář a navíc doktor, třebaže musel před pár dny vysvětlovat, jak to bylo s neposkytnutím pomoci v roce 1995. - video před volbami útočí na záchranáře Schwarze

Podle Schwarze může stát za videem další kandidát v obvodu, Martin Jan Stránský. "Je obecně známo, že u něj pracuje můj bývalý zaměstnanec dr. Šašek, který ve stejné věci již veřejně proti současnému vedení ZZSHMP vystupoval v médiích. Ale také to může být i někdo jiný," naznačil Schwarz.

Stránský se proti tomu ihned odradil. "O tom videu jsme se dozvěděli z tisku jako všichni ostatní, nestojíme za ním," řekl iDNES.cz jeho asistent Pavel Špaček.

Kocáb: Do politiky kvůli moskevské rétorice
Kandidát zelených se zase může pochlubit podporou Václava Havla a svojí mediálně známou tváří, byť tvrdí, že ta není rozhodující. "Obličej by neměl v ideálním případě pomáhat nikomu. To by nakonec kandidáti začali chodit před volbami na plastiku. K volebnímu úspěchu by měly dopomoci pouze činy," tvrdí rocker.

Výhodu ale má v tom, že už ho lidé z politiky znají, politik se v devadesátých letech podílel na odsunu ruských vojsk. Dnes je proto, na zeleného kandidáta poněkud neortodoxně, příznivcem radaru. "Máme povinnost se podílet na bezpečnostním souručenství euroatlantického prostoru a z té se nemůžeme nikdy a nijak vyvléci. Jedině za předpokladu, že bychom se opět přimkli k Rusku," uvedl bývalý politik.

Právě povyk Ruska kvůli možnému radaru přiměl Kocába, aby se pokusil o politický comeback. "Rétorika Moskvy z posledního roku nápadně připomínala jazyk sovětských vůdců a vzbudila mne z politického spánku. Byl to jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl do politiky vrátit," uvedl hudebník.

Kocábovi by mohla pomoci i podpora ze strany ČSSD, lídr David Rath totiž několikrát prohlásil, že pokud jejich kandidátka do druhého kola nepostoupí, podpořil by právě Kocába. - o Rathově podpoře čtěte více zde

. Volební obvod Praha 1

Praha 1 je specifický volební obvod. Žije zde mnoho voličů, kteří se řadí ke třídě takzvaných městských liberálů. Ti tradičně tíhnou ke středovým kandidátům.

V minulých volbách v tomto obvodu uspěl protikomunisticky naladěný Martin Mejstřík, patřící k příznivcům exprezidenta Václava Havla. Havlem se ale zaštiťují i další kandidáti, kteří si zde letos budou takříkajíc lézt do zelí. Kromě Mejstříka, který bude svůj post obhajovat, je to i nakladatel Martin Jan Stránský, chlubící se Havlovou podporou. K podobnému ideovému směru se řadí i kandidát lidovců onkolog Pavel Klener. - čtěte Mejstřík vyzval zelené, aby proti němu nestavěli Kocába

K Havlovi a jeho myšlenkám se hlásí také Michael Kocáb, hudebník a bývalý politik. Ke kandidatuře ho prý přemluvil právě Havel sám, prozradil Kocáb. "Velmi si vážím politických a lidských postojů Václava Havla a v současné politice mi chybí," řekl Kocáb v on-line duelu. - čtěte Návrat do politiky jsem neplánoval, zlomil mne až Havel

Nálepka "pravdoláskaře", tedy příznivce exprezidenta, mu nevadí. "Jsem na to hrdý a spíše se bojím, abych takového označení byl skutečně hoden. Václav Havel mi jednou žertem řekl, že ti, kteří to považují za nadávku nebo směšnost, asi preferují lež a nenávist," tvrdí Kocáb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video