Klement Gottwald při Vítězném únoru 1948

Klement Gottwald při Vítězném únoru 1948 | foto: archiv

Schvalování února 1948 není trestné, rozhodli žalobci

  • 453
Žalobci se nebudou zabývat trestním oznámením internetového publicisty Martina Léra, které podal na KSČM kvůli tomu, že se strana přihlásila k odkazu února 1948. Podle Léra se komunisté mohli dopustit trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Podle státního zastupitelství se o trestný čin nejedná. „My jsme to dostali, ale žádné podezření z trestného činu jsme tam neshledali, takže se tím nebudeme zabývat. Bude to uloženo,“ řekla obvodní státní zástupkyně Šárka Pokorná.

Výkonný výbor KSČM se na pátečním zasedání přihlásil ke komunistickému převratu v únoru 1948. Před šedesáti lety šlo podle stanoviska stranického vedení o zásadní politický zvrat, který vedl ke vzniku první historické formy socialismu.

„Komunisté v době své vlády zavraždili mnoho lidí, zničili řadu lidských osudů, pošlapávali lidská práva a důstojnost. Těžko lze tolerovat obdivné vzhlížení k této době násilí a bezpráví,“ odůvodnil Lér týdeníku Profit trestní oznámení. KSČM se podle jeho názoru trvale hlásí k období komunistické totality, které bylo jedním z nejhorších období našich dějin.

„KSČM se hlásí k revolučnímu základu února 1948 a vysoce oceňuje práci a obětavost generací budovatelů první formy socialismu, které se na prosazení této cesty a následném rozvíjení jejích pozitivních stránek podílely,“ uvedlo v pátek současné stranické vedení.

Legalitu porušovaly Lidové milice
To také připustilo, že první formu socialismu doprovázely „nedostatky i tragické deformace“, které myšlenku socialismu „ochudily a poškodily“. „Byla to ukradená revoluce podobně jako v roce 1989,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Komunisté odmítají tvrzení, že by při Únoru šlo o mocenský puč. Šlo podle nich o „ústavně provedenou revoluci, které se zúčastnily široké vrstvy občanů“. Stanovisko vedení strany k únoru 1948 bylo zveřejněno na webu KSČM.

Podle Všeobecné encyklopedie šlo v únoru 1948 o komunisty vyprovokovanou krizi. Na podporu uchopení moci v zemi KSČ zorganizovala řadu nátlakových akcí, které legalitu porušovaly, komunisté například vyzbrojili Lidové milice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Rok 1948 - Únorový státní převrat

Video