České ultimátum Moskvě: umožněte návrat diplomatů, jinak srovnáme počty

  • 1693
Česko vyzvalo Rusko, aby umožnilo do čtvrtečních 12:00 návrat českých diplomatů do Moskvy. Pokud se tak nestane, srovná Česko počty diplomatů. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek to oznámil po schůzce s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským. Většina opozice i bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček označují český krok jako adekvátní.

„Zareagovali jsme jako suverénní země,“ komentoval Kulhánek vyhoštění ruských diplomatů z Česka. Vyhoštění osmnácti ruských pracovníků však nijak neohrozí fungování ruské ambasády v Praze. Ruská reakce byla nepřiměřená, dodal na tiskové konferenci.

Ruská federace má čas do zítřejšího poledne, aby umožnila návrat všech vyhoštěných diplomatů na české velvyslanectví v Moskvě. Pokud to Rusko neumožní, nechá velvyslanec vyhostit tolik pracovníků, aby počty lidí na obou ambasádách byly rovné. „Mezi prezidentem, předsedou vlády a mnou je v tomto shoda,“ dodal ministr zahraničí.

V České televizi později doplnil, že s ruským velvyslancem hovořili o aktuálních rusko-českých vztazích. Více podrobností o schůzce nesdělil. „Obsah diplomatického rozhovoru je určen z logiky věci jenom pro diplomata,“ řekl. Alexandru Zmejevskému prý oznámil rozhodnutí Česka, na reakci bude čekat do zítřejšího poledne. Doplnil, že se sám na formulaci postupu české diplomacie podílel.

Ruský velvyslanec po schůzce s ministrem zahraničí novinářům řekl, že reakce Ruska byla „jako vždy správná.“ Dodal, že dialog pokračuje.

Sebevědomé rozhodnutí, míní část opozice

Na večerní události začali bezprostředně po tiskovém brífinku reagovat politici. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček napsal, že středeční reakce České republiky byla správná. „Pouze reaguje na ruský nepřiměřený postup,“ uvedl. V tuto chvíli je podle něj na ruské straně, jestli bude chtít Rusko situaci uklidnit. 

Místopředseda ODS Martin Kupka označil krok ministerstva zahraničí za adekvátní. Myslí si však, že ultimátu Ruská federace nevyhoví. „Česká republika z toho požadavku ale nesmí ustoupit ani o milimetr,“ řekl v České televizi. „Pokud chceme zajistit bezpečný prostor v České republice, tak musíme na Rusko vyvolat nezbytný tlak,“ dodal.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na Twitteru napsal, že mu jednání Kulhánka přijde správné. Česko by podle něj mělo „nastavit proporcionalitu v počtech diplomatů, vyčistit od těch co fakt diplomaté nejsou a restartovat vztahy“.

Nového ministra zahraničí na Twitteru pochválila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová-Adamová. Jeho rozhodnutí označila za sebevědomé. „Doufám, že tohle stanovisko vydrží i názorové veletoče premiéra a tlak prezidenta,“ dodala. Ani ona si však nemyslí, že českému požadavku Rusko vyhoví.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše má být ruská ambasáda  redukována na stejný počet pracovníků, jako máme my v Moskvě. „Na území naší země nesmí vykonávat moc žádný jiný stát. A už vůbec ne za použití násilí,“ napsal Bartoš na Twitteru.

Česko má získat podporu v zahraničí

Podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jana Lipavského z Pirátů mělo Česko rovnou snížit počet ruských diplomatů v Praze tak, aby se srovnal s počtem českých diplomatů v Moskvě. 

„Nemůžeme dělat zahraniční politiku, že v Moskvě budou rozhodovat o tom, kolik máme diplomatů, a naši diplomaté budou cestovat tam a zpátky. To není sebevědomá zahraniční politika,“ řekl v ČT. Primárním úkolem české diplomacie by podle Lipavského nyní mělo být získat podporu v zahraničí.

Předseda STAN Vít Rakušan napsal, že by Česko mělo udělat pořádný a sebejistý krok. Je podle něj nutné požadovat srovnání počtu diplomatů na obou ambasádách. „A toho ani při případném návratů Čechů zpět do Moskvy dosaženo nebude,“ napsal na Twitteru.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody je ultimátum pouze verbální mezikrok. Myslí si, že Ruská strana diplomaty nevrátí, a dojde k dalšímu snižování počtu diplomatů v Česku. 

Předseda SPD uvedl, že je z kroku překvapený. Ultimátum podle něj vysílá Rusku zprávu, že nemáme zájem s ním jednat. „Musíme dosáhnout chytrou diplomacií toho, aby nedocházelo k narušování suverenity. Tento styl jednání, tzn. ultimáta, nekončí pro nikoho dobře. Když se s námi Rusové přestanou bavit, nepodaří se nám vyřešit ani ty problémy, které tu dneska jsou,“ řekl.

Možné je i celkové snížení kapacity ruské ambasády, připustil Hamáček

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je nutné počkat, jak bude Rusko reagovat. „Problém není na straně návrhu, ale na straně našeho rozhodnutí. O reciprocitě naše vláda věděla,“ sdělil Filip. Rusko na český krok reagovalo vyhoštěním dvacítky osob z české ambasády včetně zástupce velvyslance.

Česká diplomacie neměla jinou možnost

Podle ministerstva česká diplomacie neměla jinou možnost než na nepřátelský akt adekvátně reagovat. Ministerstvo se zároveň důrazně ohradilo proti krokům ruské diplomacie vůči Velvyslanectví ČR v Moskvě.

Česko doposud vyhostilo 18 ruských pracovníků ambasády v Praze. Moskva reagovala přísněji a vyhostila 20 zaměstnanců české ambasády. 

Jak by teď mělo Česko reagovat?

celkem hlasů: 66130
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 26. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

Nyní pracuje na ruské ambasádě v Praze 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků, naopak na české ambasádě v Moskvě je to pět diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue