Václav Sloup (KSČM), náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství.

Václav Sloup (KSČM), náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Komunisté jednali s učiteli o kontroverzním náměstkovi. Bez výsledku

  • 98
Bez výsledku skončila ve čtvrtek večer schůzka KSČM a zástupců učitelů středních škol. Kantoři přišli před několika dny s výzvou, aby komunistický náměstek hejtmana pro školství Václav Sloup byl kvůli kontroverzní minulosti vyměněn.

Sloup má za sebou kariéru politruka u pohraniční stráže, hlásí se k bývalému režimu a titul doktora práv získal na vysoké škole Sboru národní bezpečnosti.

"Neshodli jsme se, ale mám ze schůzky dobrý dojem," glosoval setkání s kantory lídr komunistů v krajské vládě Jaroslav Borka.

Požadavky pedagogů prý KSČM ještě projedná ve svém klubu zastupitelů a s koaličním partnerem - ČSSD. "Uvidíme, co z toho vyplyne. Osobně se ke změně na postu náměstka pro školství nepřikláním," uvedl Borka.

Učitelé chtějí počkat do pondělka, jak se krajská vláda a komunisté k apelu postaví a jestli přijdou s nějakým řešením. "Trváme na svém. Stejně jako protistrana. Byla to taková zdvořilostní schůzka, na níž jsme si vyříkali názory," popsal debatu zástupce kantorů Vladimír Bružeňák z Gymnázia v Sokolově.

Václav Sloup byl podle svých slov připraven na protesty už v době, kdy komunisté s ČSSD o vzniku krajské vlády jednali.

"Říkal jsem, abychom byli rozumní a nestavěli člena KSČM do této pozice. Není to jednoduché, ale jsem schopen to ustát. O rezignaci neuvažuji," pronesl. Věří, že ho podrží také hejtman Josef Novotný podrží.

Za odstoupení Václava Sloupa zároveň běží petice, kterou podepsalo už několik set lidí. S výzvou adresovanou radě přišli i studenti. Náměstek pro školství se jim chystá písemně odpovědět.

Komunistický lídr v krajské vládě Jaroslav Borka se svého kolegy zastal. Tvrdí, že Sloup nespáchal žádný trestný čin a že doba, ve které na hranicích v roli podplukovníka působil, nebyla černobílá.

"Studenti by měli dostat relevantní informace, aby nemohly vznikat extrémní názory," uvedl Borka. Za extremistickou je ale považovaná právě KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video