Šéf odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil

Šéf odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil | foto: ČTK

Odboráři se po půl roce vrátí k jednacímu stolu s Nečasem

  • 95
Vláda, odbory a zaměstnavatelé po půl roce znovu usednou k jednacímu stolu na tripartitě, a to kvůli návrhu státního rozpočtu. Zasedání se uskuteční 24. září.

Dohodli se na tom premiér, odboroví předáci a zástupci firem. Plénum tripartity se naposledy sešlo v březnu, odboráři ho na protest proti postupu kabinetu ale opustili. Později se rozhodli, že na jednání nebudou chodit vůbec.

"K jednání o rozpočtu máme tři podmínky. Premiér slíbil jejich splnění," uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Odboráři žádají, aby se zveřejnil stenografický záznam ze zářijového zasedání. Chtějí také, aby na jednání byli jejich experti a aby poslanci a senátoři k návrhu o rozpočtu na příští rok dostali také jejich stanovisko a stanovisko zaměstnavatelů.

Podle Zavadila to ale neznamená, že se odbory na tripartitu vracejí. K jednacímu stolu v širším kruhu chtějí usednout zatím jen kvůli připravované podobě státní pokladny na příští rok. Zatím návrh rozpočtu nemají. Předák řekl, že by ho centrály měly dostat v nejbližších dnech.

Kabinet počítá pro příští rok i pro další léta s úspornými opatřeními. Udržet chce plánované rozpočtové schodky i přes nepříznivou ekonomickou situaci v zemi. Omezit se má třeba růst penzí. Zvýšit se má daň z přidané hodnoty. Právě to ale odbory kritizují. Podle nich škrty situaci jen zhoršují a deficit by se neměl dál snižovat, ale měl by se ustálit asi na 115 až 120 miliardách. ČMKOS navrhuje mimo jiné zavedení registračních pokladen či zvýšení daní firmám.

Vztahy mezi odbory a vládou jsou dlouhodobě napjaté. Odboráři v minulosti odešli ze zasedání už několikrát. Stěžovali si na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. Přišli pak s několika podmínkami, mezi něž patřil třeba odklad důchodové reformy.

Vláda jim nevyhověla. V červnu se tak odbory definitivně rozhodly, že se šéfové odborových svazů nebudou dál tripartity účastnit. Odboráři zůstali jen v pracovních skupinách a v předsednictvu tripartity.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video