Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hra na blázna. Stát vyplácí důchody simulantům, neumí je odhalit

  0:01
Čtyři roky předstíral Petr Oláh z Duchova na Teplicku paranoidní schizofrenii a další vážná psychická onemocnění, aby od státu vymámil důchod a příspěvek na péči. Celkem získal přes půl milionu korun. Podobné případy z poslední doby dokládají, jak snadno mohou simulanti obelhávat úředníky i lékaře.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek)

Úřad práce a sociálka vycházejí z toho, co jim sdělí posudkoví lékaři. A ti se většinou spoléhají jen na lékařské zprávy specialistů-psychiatrů. Jenže těch je podle odborníků málo, mají plné ordinace a mnohdy nemají čas pacienta podrobně vyšetřit.

Oláhův příběh začal na jaře 2012. Tehdy třiačtyřicetiletý muž přemluvil svou známou, aby mu naoko dělala pečovatelku. S ní zajel k psychiatrovi, k posudkovému lékaři na sociálku kvůli důchodu a na úřad práce kvůli příspěvku na péči.

„Lékař se ptal Petra, jak mu je. On pouze seděl na židli a kymácel se. Řekla jsem si, proč hraje to divadlo. Když jsem se ho pak ptala, řekl, že je nemocný,“ řekla žena později na policii.

Při jedné z návštěv Oláh tvrdil psychiatrovi, že slyší hlasy, které se mu vysmívají. Lékař mu diagnostikoval paranoidní schizofrenii a několik dalších těžkých postižení.

Když přišly pracovnice úřadu práce na kontrolu, nemluvil, nereagoval. Seděl na zemi a hrál si s autíčky. Pečovatelka úřednicím mezitím vykládala, že muž není schopen se o sebe postarat a že se bez pomoci nenají, neumyje ani neoblékne. A ukázala na balení plen. Muž pak po kontrolorkách házel jídlo.

Nakonec dosáhl svého, sociálka mu vyměřila částečný invalidní důchod 5 042 korun a úřad práce příspěvek 8 tisíc korun. Podle vyšetřovatelů muž dával své pomocnici za lhaní 200 korun měsíčně, později 1 500 korun.

Až příliš předstíral

Jenže Oláh to přeháněl, chtěl moc. Všechno prasklo, když ho v květnu 2014 přistihli policisté za volantem. Jel bez rozsvícených světel. V autě měl navíc kartičku ZTP/P, která invalidům poskytuje řadu výhod včetně snazšího parkování. Přišlo se na to, že jeho postižení neumožňuje řídit auto. A začalo vyšetřování.

Právě v té době Oláh usiloval o přiznání plného invalidního důchodu, za který by bral mnohem víc než za částečnou invaliditu. K tomu už nedošlo.

Znalci, kteří podrobně zkoumali jeho zdravotní stav, konstatovali, že duševní choroby jen předstíral. A to dost primitivně. Choval se jako laik, který jen vzdáleně tuší, jak by projevy nemoci měly vypadat. Znalci před soudem třeba namítali, že člověk s demencí by si při kontrole nezačal hrát s autíčkem ani by neházel po kontrolorkách jídlo. Byly by mu úplně lhostejné.

„Akcentuje jakýsi mix velmi těžké demence a závažné psychotické choroby, prezentuje různé znaky duševních chorob od mentální retardace přes dezorientaci, afektivní propady až po poruchy z okruhu psychóz,“ napsali znalci do posudku. Své psychotické projevy podle nich muž přeháněl. „Jedná se u něj o simulaci primitivní představy laické osoby o duševní chorobě,“ sdělili.

Jak je možné, že těmito naivními pokusy dokázal obelstít státní instituce? Mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková uvedla, že úřad sám nehodnotí zdravotní stav žadatelů o příspěvky, ale vychází z toho, co jim sdělí posudkoví lékaři okresní správy sociálního zabezpečení. A ti se většinou spoléhají pouze na zprávy lékařů-specialistů. V tomto případě psychiatrů.

„Byl velmi přesvědčivý. Žádné pochybnosti ve mně nevzbuzoval. Vypadal důvěryhodně a pravdivě,“ sdělil teplický psychiatr Ivo Kudrnáč, který muže léčil a z jehož zprávy vycházel posudkový lékař při uznání důchodu a příspěvku.

Odsouzený lhář má dávky dál

O tom, že Oláh podváděl, rozhodl před několika dny teplický soud. Dostal dva roky vězení, i když zatím nepravomocně.

Úřad práce již vyplácení příspěvku zastavil a nyní ho vymáhá zpět. Správa sociálního zabezpečení však důchod vyplácí dál. Přestože u soudu svědkyně přiznala, že Oláhovi pomáhala lhát. Sociálka jen snížila částku. Proč? Na to mluvčí správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová do pátečního dne neodpověděla. Pracovníci sociálky před soudem argumentovali tím, že čekají až na pravomocný verdikt. To ale jen tak nebude, Oláh se na místě odvolal.

Peníze od státu

Úřad práce zjišťuje u žadatele doma, jestli je schopen se o sebe sám postarat. Pak žádá lékaře Správy sociálního zabezpečení o posouzení zdravotního stavu žadatele a kontroluje, zda je příspěvek vyplácen správně. Při pochybnostech se znovu obrací na lékaře sociálky. Počet přiznaných a vyplácených příspěvků na péči se přitom rok od roku zvyšuje. V roce 2016 je dostávalo 330 tisíc lidí, v současnosti kolem 360 tisíc.

Buraňová později zaslala vyjádření. „Posudek v případě osob s duševním onemocněním a poruchami chování není v žádném případě založen pouze na jednom lékařském nálezu. U osob s duševním onemocněním a poruchami chování patří mezi nezbytné podklady pro vypracování posudku jak podklad od praktického lékaře, tak nálezy psychiatra, psychologa, záznamy z lůžkových zařízení, ve kterých byl posuzovaný člověk hospitalizován,“ sdělila.

Jen v Teplicích to není první případ simulování duševní nemoci. Předloni dostal tříletý trest muž, který stejným způsobem za deset let vymámil od státu 1,4 milionu korun. Také on bral důchod jako paranoidní schizofrenik, přestože si podle znalců i on pletl demenci a schizofrenii. Prozradil se, když se na falešný diplom inženýra architekta z ČVUT chtěl zapsat jako odborný garant na stavbách.Dodala, že pokud má posudkový lékař jakékoli pochybnosti, je ze zákona oprávněn vyzvat posuzovanou osobu, aby se podrobila vyšetření zdravotního stavu u lékaře, kterého posudkář sám určí. Buraňová zdůraznila, že neoprávněný invalidní důchod správa sociálního zabezpečení odnímá. „Pokud lze prokázat zavinění za neoprávněné pobírání, zpravidla vydá též rozhodnutí o přeplatku na důchodu, kterým je určeno, kdo za přeplatek odpovídá a v jaké výši je povinen jej vrátit,“ dodala.

„Někdy se chovají tak, jak to odkoukali od jiných pacientů na oddělení, napodobují je, ale pak si jdou zahrát karty a vy vidíte, že něco není v pořádku,“ říká primářka psychiatrie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Zdenka Staňková.

Svých kolegů v ordinacích se zastává s tím, že psychiatrů je málo a pacientů moc a lékaři někdy nemají dost času klienty podrobně vyšetřit.

„Za těch deset minut to skutečně nepoznáte,“ říká psycholožka Tereza Benešová. „Psychiatr má omezené informace a vychází víceméně z toho, co mu o sobě řekne sám pacient,“ dodává. Podle ní by pomohlo, kdyby vyšetření dělal psychiatr spolu s psychologem. „Psychologické metody jsou objektivnější, jenže psychologů je možná ještě méně,“ doplňuje.

Psychiatr hned nepodezírá

„Od roku 2000 nám vzrostl počet klientů o 80 procent, ale nepřibyl odpovídající počet psychiatrů, takže ty nůžky se rozevírají,“ říká prezident České psychiatrické společnosti Martin Anders. „A hlavně: psychiatr hned nepodezírá klienta, že něco předstírá. Policista podezírá, lékař léčí, a tím nejdůležitějším mezi psychiatrem a pacientem je důvěra,“ dodává.

Podle něj však pomáhá, když psychiatr při sebemenších pochybnostech udělá podrobné zkoumání. Jenže na to nemá čas. „Nebo pomáhá, když pošle dotyčného do nemocnice, kde je pod neustálým dozorem. Nikdo nedokáže předstírat věčně,“ míní Anders.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...