Pětiletá Adéla Holčáková. | foto: Vězeňská služba ČR

Holčičce selhává srdce, matka má rakovinu. Kolegové chtějí pomoci sbírkou

  • 118
Teprve pětileté Adéle Holčákové v červnu selhalo srdce. Potřebuje transplantaci, kvůli jejímu nízkému věku je však obtížné sehnat dárce. Adélina maminka, která roky pracovala u Vězeňské služby, se navíc léčí s rakovinou. O rodinu se tak stará otec s babičkou. Právě Vězeňská služba se proto snaží pomoci.

Adéle Holčákové bylo teprve pět let, když ji postihlo úplné selhání srdce. Pomoci jí může transplantace, kvůli malé velikosti potřebného srdce je však těžké sehnat dárce. Zatím tak dívce pomáhá implantovaný přístroj, který činnost jejího srdce podporuje.

Protože Adélina matka v červenci onemocněla rakovinou a podstupuje léčbu, o tři děti se stará otec Pavel. I on však musel práci kvůli péči o rodinu omezit. Pomáhá také babička. „Každý den jezdím hlídat dvojčata. Obstarávám nákupy, prádlo, co je potřeba. Domácnost. Protože máma s tátou se střídají u Adélky v nemocnici,“ popisuje babička Jana Bittnerová.

Adélina maminka roky pracovala jako účetní na generálním ředitelství Vězeňské služby, Bittnerová zase v pankrácké Vazební věznici. „Je to naše kolegyně, tudíž ten příběh je všem kolegům z Vězeňské služby velmi blízký. Velice nás to zasáhlo,“ přiblížila mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Právě Nezávislý odborový svaz Policie České republiky a Generální ředitelství Vězeňské služby České republiky se proto rodině rozhodly pomoci a vypsaly sbírku.

Sterilizovaný domov

Rodinu totiž čekají velké výdaje. Během několika týdnů se dívka sice může vrátit domů, rodina však musela upravit byt a naučit se obsluhovat implantovaný kardiostimulátor. „Rodiče museli Adélce udělat samostatný pokoj, aby měla všechno sterilizované, protože ztratila veškerou imunitu,“ dodala babička Bittnerová. 

Na nějakou dobu bude také dívka potřebovat invalidní vozík a stravu bude přijímat nitrožilně. Několik měsíců v nemocnici se totiž podepsalo na Adélině psychice, trpí poruchou příjmu potravy a celkovým vyčerpáním organismu.

„Případnou finanční pomoc využijí na nákup zdravotních potřeb a pomůcek pro Adélčinu léčbu a rehabilitaci, ale také pro zajištění péče o Adélčiny sourozence a chodu celé rodiny,“ uvádí Vězeňská služba. 

Do školy Adéla příští rok nejspíš nepůjde, rodina jí plánuje zajistit odklad. „Teď záleží, kdy jí dají srdce,“ zakončuje babička.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video