Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prázdniny samoživitelek: potíže v zaměstnání, polovina dětí nepozná tábor

  0:01
Desetina samoživitelů musí vystačit s výživným menším než tisíc korun měsíčně, téměř polovina samoživitelů pak nedostává alimenty pravidelně. Na tábor tak dítě nemůže poslat téměř každý druhý samoživitel, někteří dokonce dávají kvůli hlídání dětí výpověď v práci.

Pečuje o dvě děti, ke své práci má ještě brigády. Týdně si musí vystačit s tisícikorunou. „Nemůžete si dovolit ani úspory, nic,“ přibližuje dvaačtyřicetiletá Monika. Otec jejích dětí jí přitom má každý měsíc přispívat výživným. To však neplatí.

Problémy začaly už měsíc po sňatku, když bylo jejich synovi sedm měsíců. Přišel dopis od soudu. Moničina manžela žaloval jeho zaměstnavatel pro zpronevěru nafty o statisíce korun. „Zjistila jsem, že netuším, koho jsem si vzala. Začala jsem zjišťovat, že tomu člověku se dá věřit jenom to, co má v občanském průkazu,“ přibližuje Monika.

Deset miliard korun

Celorepublikový dluh na výživném oproti minulým rokům klesl – zatímco v roce 2012 se podle informací Exekutorské komory pohyboval okolo šestnácti miliard korun, v roce 2018 se podle Asociace neúplných rodin pohyboval okolo deseti miliard korun.

„V podstatě se dá říci, že nikdy nebyly tak ideální podmínky. Máme minimum nedobrovolných neplatičů a zřejmě v historicky největším množství případů dokáže neplatič nejen umořovat dluh, ale zároveň spolu s tím platit i pravidelné výživné,“ uvádí Iveta Novotná.

Nechala provést zúžení společného jmění manželů, problémy se však začaly nabalovat. „Byl to další dluh, další problém, další lež,“ popisuje. Kvůli krádežím nafty Moničinu muži nechodila výplata. Ona se synem tak neměla z čeho žít.

Potom, co se rozvedli, vyměřil soud výživné sedm tisíc korun. Většinu z peněz však Monika nikdy neviděla. „Podíval se mi do očí, usmál se a řekl: Ze mě stejně nic nedostaneš,“ vzpomíná žena. A tak to i bylo - i když nad jejím bývalým manželem visela hrozba vězení, výživné neplatil.

V podobné situaci je přitom mnoho samoživitelů. Podle odhadů Asociace neúplných rodin žije v Česku zhruba 115 tisíc občasných a nebo stálých dlužníků alimentů, z toho téměř třetina patří právě mezi ty chronické.

Nejnižší částku vyměřenou soudem, kterou program VašeVýživné.cz eviduje, je 100 korun. Medián vyměřeného výživného je 2000 korun. Program provozuje Asociace neúplných rodin v rámci své asistenční služby pro rodiče.  

„Výživné pod tisíc korun má celkem deset procent samoživitelů a s částkou 500 korun na jedno dítě si musí vystačit každý dvacátý rodič samoživitel,“ dodává ředitelka programu VašeVýživné.cz Iveta Novotná. Podle průzkumu Klubu svobodných matek nedostává alimenty vůbec nebo nepravidelně 40 % maminek.

Nebýt rodičů, nepřežili jsme

Monika podala exekuci, pravidelně po čtyřech měsících podávala trestní oznámení. Někdy se jí pod hrozbou žaláře dařilo peníze vymoci. „To bylo jediné, co zabíralo,“ vysvětluje. I tak byl její exmanžel pro neplacení výživného  ve vězení dvakrát.

Poslední rok se jí přes exekutora daří vymoci 2200 měsíčně. „Protože je to řidič z povolání, nikdo mu řidičský průkaz nesebere,“ přibližuje Monika. Stejně tak je to i s dietami - podle Moničiných slov má její bývalý manžel příjem deset tisíc. K tomu však dostává dalších 32 tisíc korun v dietách. Celková částka, kterou jí na výživném dluží, se blíží 300 tisícům korun. Monika má naštěstí podporu ve své rodině. „Když byly děti malé, nebýt rodičů, nepřežili jsme,“ uzavírá.

5 249 lidí

Neplacení výživného je druhým nejčastějším trestným činem v České republice, a to i přesto, že policisté rok od roku evidují méně trestních oznámení kvůli tomuto prohřešku.

Odsouzených neplatičů alimentů za loňský rok je dokonce podle dat ministerstva spravedlnosti nejméně za posledních deset let. V loňském roce to bylo 5 249 lidí. 

Právě exekuci vyhodnocuje Asociace jako nejúčinnější nástroj, který mají samoživitelé k dispozici. „Mezi hlavní výhody patří naprostá samostatnost exekutora při vyhledávání finančních zdrojů, pravidelné lustrace majetku, možnost postihnutí více zdrojů najednou, efektivní nátlak a také komplexní zajištění dlužníkova majetku, včetně řidičského průkazu,“ přiblížila Novotná.

Asociace neúplných rodin pak na jaře ve spolupráci s programem VašeVýživné.cz zveřejnila čtyři opatření, která by situaci mohla zlepšit. Jedním z nich je změna výpočtu termínu, kdy je možné podat na dlužníka trestní oznámení. V současnosti jsou to čtyři měsíce. „Nově bychom rádi přešli na model, kdy se bude míra neplacení výživného posuzovat podle kumulované výše dluhu, tedy nikoli délky neplacení,“ uvádí VašeVýživné.

Dalším z nich je zápis dlužníků do systému SOLUS. To by dlužníkovi znemožnilo čerpat spotřebitelské úvěry a využívat bankovní půjčky. Jako možné řešení navrhují i nařízenou návštěvu poradny a změnu přednostního vyplácení výživného.

Ministerstvo spravedlnosti se však k případné užitečnosti opatření nechtělo vyjádřit. „Kromě novelizace exekučního řádu týkající se postihu veřejnoprávních oprávnění v současné době žádná opatření nepřipravujeme,“ reagovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Andrea Šlechtová.

Některé maminky dávají kvůli létu výpověď v práci

Častá finanční tíseň samoživitelek se však projevuje i během letních prázdnin. Z průzkumu neziskové organizace Klub svobodných matek a Bonami, který se dotazoval 900 matek samoživitelek, vyplynulo, že téměř každá druhá (41 procent) si nemůže dovolit poslat dítě na tábor. Čtyřicet procent dětí se tak z domova v létě nepodívá vůbec nebo maximálně na pár dnů.

Fond pro rodiče samoživitele

Cílem Nadace Agrofert je aktivním maminkám a tatínkům v jejich snaze najít východisko z tíživé životní situace a vrátit chod rodiny do „normálních kolejí“.

„Maminky tedy musí řešit hlídání pro děti tento rok na celých devět týdnů prázdnin, což je obrovský problém především pro ty zaměstnané. Několik našich maminek přiznalo, že bude muset dokonce dát výpověď v práci, aby se o děti mohly postarat,” vysvětluje Dana Pavlousková z Klubu svobodných matek.

S podobným průzkumem přišel i program VašeVýživné, který se dotazoval 500 samoživitelů. Podle průzkumu na prázdniny s dětmi nejezdí více než polovina (61 procent) z nich. Celkem 38,5 procent dotázaných využívá možnost hlídání dětí prarodiči nebo známými, každý pátý rodič samoživitel pak s dětmi zůstává doma. Když už nějak jedou, tak nejčastěji za příbuznými.

Diskuse pod článkem nebyla spuštěna na přání paní Moniky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...