Advokátka Klára Samková

Advokátka Klára Samková | foto: Peter Antalík, iDNES.cz

EU musíme vnímat jako nepřítele, říká Samková. Kandiduje do europarlamentu

  • 368
Vůči Evropské unii výrazně kriticky naladěná advokátka Klára Samková se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu za Alternativu pro Českou republiku. „Evropskou unii musíme vnímat jako svého nepřítele,“ řekla při oznámení své kandidatury v květnových eurovolbách. „Nemůžeme si vybírat bitevní pole, my ho nevyklidíme,“ prohlásila.

„Evropský parlament má omezené pravomoci. To čeho může dosáhnout, je limitované,“ řekla Samková. Smysl působení v Evropském parlamentu vidí v tom, že se podaří někteří věci zdržet či jim zabránit.

„Vystoupit z Evropské unie je téměř nemožné,“ prohlásila Samková, což je podle ní jasně vidět na trápení, které s tím má Velká Británie. Prakticky jde nyní podle Samkové o to vrátit Evropskou unii do stavu před Lisabonskou smlouvou.

Na kandidátce s lidmi, kteří protestovali v brněnském divadle

Kandidovat bude Samková i společnĕ s brněnským uskupením Slušní lidé, které na sebe upozornilo protestem proti kontroverznímu představení v Divadle Husa na provázku, v němž Ježíš znásilňuje muslimku. Z divadla členy uskupení protestující proti představení vyvedla policie.

Advokátka Samková, která dříve působila v Bloku proti islámu, vyjádřila ve čtvrtek zklamání nad hnutím SPD Tomia Okamury, které podle ní bylo „poslední nadějí“ pro ty, kteří se obávají pronikání islámu jakožto nepřátelské ideologie do České republiky.

Spolupráce s Okamurou, ať už s dřívějším Úsvitem, tak nyní s SPD, zkrachovala podle Samkové na neochotě přibrat další politické subjekty s podobným národoveckým, protiislámským zaměřením, které se s velkou nedůvěrou dívají na Evropskou unii a nepřejí si přijetí eura.

Samková vzbudila velkou pozornost, když v roce 2016 při vystoupení na semináři v Poslanecké sněmovně přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali tehdy označil vystoupení právničky za urážku islámu a společně s dalšími diplomaty opustil na protest seminář. Jejími výroky se zabývala i policie, ale vyšetřování odložila. Vystoupení Samkové vyhodnotila, že bylo v rámci svobody projevu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video