Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. | foto: František Vlček, MAFRA

Šámala senátoři v tajné volbě schválili jako nového ústavního soudce

  • 23
Pavel Šámal bude novým ústavním soudcem. Senátoři v tajné volbě kývli na nominaci od prezidenta Miloše Zemana. iDNES.cz to sdělil po hlasování člen senátní volební komise. Později předseda volební komise Jaroslav Větrovský řekl, že Šámal dostal 61 ze 76 odevzdaných hlasů.

„Bylo to pro mě těžké rozhodování,“ řekl před tím v Senátu ke svému rozhodování, zda bude do Ústavního soudu kandidovat, dosavadní šéf Nejvyššího soudu Šámal.

Nabídku přijal, aby mohl více než nyní rozhodovat jednotlivé případy. 

„Rozhodování je mým životním posláním,“ dodal. „Vždycky jsem se snažil rozhodovat spravedlivě, nestranně a tak, aby bylo vždycky to rozhodnutí považováno za výkon nezávislé soudní moci,“ uvedl před senátory Šámal. 

Za selhání označil své členství v předlistopadové komunistické straně, do níž vstoupil na počátku své kariéry. „Snažil jsem se celým svým životem tuto chybu napravit,“ řekl. 

Do Ústavního soudu ho prezident Miloš Zeman navrhl poté, co neuspěl s návrhem, aby se ústavním soudcem stal Aleš Gerloch. Šámal nahradí Jana Musila, který rezignoval ze zdravotních důvodů.

Kandidát je výborný, je třeba zatleskat, řekl senátor

„Naší podporu má, pokud jde o výbor, jednoznačně. V klubu je to podobné,“ řekl na Šámalovu adresu před volbou předseda ústavně-právního výboru horní komory parlamentu Miroslav Antl ze sociální demokracie.

„Kandidát je výborný, je třeba zatleskat,“ řekl při jednání Senátu zpravodaj výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Pavel Štohl.

Podporu Antlovi dopředu avizovali také lidovci a výhrady k Šámalovi neměli podle šéfa senátního klubu ODS Miloše Vystrčila občanští demokraté.

„Tohle hlasování je hodně o osobních postojích. Ústavní soud má jen dva soudce, kteří se specializují na trestní právo,“ řekl senátor Václav Láska z Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21.

Šámal je tvůrcem současného trestního kodexu. Kancléř Vratislav Mynář senátorům řekl, že odborný záběr prezidentova kandidáta je mnohem širší.

Láska zároveň upozornil, že při potvrzení Šámala se uvolní pozice předsedy Nejvyššího soudu. Právě proto měl sám Šámal pochybnosti, zda má nominaci přijmout.

„Nezávislost musíte mít v sobě, nikdo vás ji nenaučí,“ řekl dříve při jednání senátního ústavně-právního výboru. Podpořil snahu předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, aby návrhy rozhodnutí jednotlivých senátů Ústavního soudu projednával soud jako celek, pokud by s nimi ostatní ústavní soudci nesouhlasili.

Šámala by v čele Nejvyššího soudu mohl nahradit současný místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr, kterého chce prezidentovi navrhnout ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

O členství v KSČ nebo kandidatuře na prezidenta. Rozhovor s Pavlem Šámalem z října 2015:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue