Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Cikórky, napsal mluvčí Nejvyššího soudu. Jeho šéf ho odvolá

  • 1705
Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig skončí nedobrovolně ve funkci. Jedním z důvodů je jeho čtvrteční příspěvek na Facebooku, kde ke snímku lidí koupajících se v brněnské kašně napsal do diskuse „cikórky, samý cikórky“. Předseda soudu Pavel Šámal jej v pátek odvolá.

Šámal iDNES.cz řekl, že se pro odvolání rozhodl kvůli celkové nespokojenosti s Knötigovým působením ve funkci. Vadilo mu například i to, že se mluvčí v minulosti nechal v prostorách soudu fotografovat s brokovnicí.

Knötig řekl iDNES.cz, že dokud si nepromluví se Šámalem, nebude své odvolání komentovat.

Komentář Peta Knötiga,který s ním bude řešit předseda Nejvyššího soudu.

Na snímku, ke kterému se mluvčí na sociální síti vyjadřoval, se lidé koupají v kašně před Janáčkovým divadlem (více o postoji Brňanů ke koupání v kašnách čtěte zde)

„Vadí mi, že se tam kdokoli chodí koupat,“ vysvětlil iDNES.cz Knötig, proč pod snímek napsal svůj komentář. Diskusi údajně vůbec nevěnoval pozornost, další příspěvky nečetl. „Cikórky, to je tady v Brně běžný slangový výraz, nic hanlivého,“ doplnil.

Komentář podle něj mířil na koupající se, nikoli na Romy obecně. „Znám se s řadou z nich a klidně se s nimi budu bavit. Nemám s tím problém,“ řekl mluvčí soudu.

Předseda Nejvyššího soudu má však jiný názor. „Jsem zděšený, že se náš tiskový mluvčí účastní takových zjevně rasistických diskusí,“ řekl Šámal ve čtvrtek týdeníku Respekt.

„My jsme spolu mluvili krátce po telefonu. Nechci to rozebírat, je to jen mezi námi. Jen řeknu, že to nebylo nic dramatického. Řešit to budeme až v úterý,“ uvedl Knötig ještě před tím, než Šámal oznámil, že jej odvolá.

Považujete komentář mluvčího soudu za rasistický?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 15. června 2015. Anketa je uzavřena.

NE
NE 14263
ANO
ANO 2131

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video