Šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal

Šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal | foto: Archiv ČT

Žádný nátlak politiků, jen měníme pravidla, tvrdí šéf zpravodajství ČT

  • 126
Šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal odmítl kritiku některých svých redaktorů, že kvůli politickému tlaku dochází k zásahům do klíčových reportáží. "Jen jsme oproti minulosti náročnější v posuzování kvality reportáží," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Docházelo k politickým tlakům při přípravě reportáží?
To absolutně odmítám. Musím jednoznačně říct, že já i šéfredaktor Petr Mrzena jsme náročnější v posuzování výstupů i kvality reportáží. Přišli jsme sem zvýšit kvalitu Událostí, takže zvyšujeme i kvalitu jednotlivých reportáží. Zavádíme nová pravidla. Samozřejmě do toho mluvíme já i Mrzena, to je naprosto legitimní proces. Odmítáme pouštět reportáže, které jsou nedokonalé.

Redaktoři měli námitky vůči reportážím o politikovi ODS Pavlu Dlouhém či náměstkovi pražského vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi. Ozval se někdo z jejich okolí kvůli reportážím?
To naprosto odmítám. Nikdo se neozval. Reportáž o Pavlu Dlouhém se vyráběla dva dny, což je méně, než je u takového tématu nutné. V první verzi byla navíc neodůvodněně použita skrytá kamera, nikoliv se zásadním sdělením, ale jako dokreslení informace, zachycovala lidi, kterých se to vůbec netýká. Použití skryté kamery předepisuje kodex, jehož pravidel se musíme držet. U Grygárka jsme si nebyli jisti původem ani pravostí dokumentů, které jsme dostali velmi nestandardní cestou. Informace byla závažná, tak zazněla, ale dál jsme se do toho nepouštěli, protože hrozilo nebezpečí, že nám někdo něco účelově podstrčil.

Redaktoři si stěžují na zásahy do kauz

Stěžoval si někdo z redaktorů na to, že jejich reportáže nebyly odvysílané nebo šly na obrazovky v jiné podobě, než si oni představovali?
Když Petr Mrzena a editor pracovali s Kalenským na reportáži, tak u toho (reportér ČT Jakub) Kalenský samozřejmě byl. Naprosto otevřeně se o tom mluvilo na poradách reportérů. Stejně tak se mluví o všech dalších tématech.

Řešili jste případ redaktora Jana Moláčka, který si na Facebooku stěžoval, že mu Hrad zakázal klást kritické dotazy při návštěvě ruského prezidenta (více zde)?
Řešil jsem to z toho titulu, že jsem se výhrady Jana Moláčka dozvěděl z jeho Facebooku. Napsal tam něco víceméně jménem ČT, to pokládám za porušení principu, jak komunikovat za instituci ven. Udělal jednoznačnou chybu, že informoval prostřednictvím Facebooku a že mě i šéfredaktora z toho vynechal.

Poplynou z toho pro něj nějaké důsledky?
Ne. Honzu Moláčka znám a je to špičkový reportér České televize. Měl pak volno, od té doby jsem se s ním neviděl. Řeknu mu, jak příště postupovat, ale to je všechno. Při pokrývání návštěvy ruského prezidenta Medveděva odváděl naprosto příkladnou práci, jen si musí uvědomit, jak komunikovat. V minulosti se tyto věci asi moc nehlídaly.

Budete chtít od prezidentovy kanceláře situaci vysvětlit?
Příležitostně se na to na Hradě zeptáme. Svolávat extra schůzku kvůli tomu nehodlám. Pokud by měl pan Moláček pravdu, tak je to skutečně nestandardní postup. Na druhou stranu už asi nikdy nezjistím, kdo má pravdu, protože tak jako nebudu zpochybňovat Jana Moláčka, tak nemůžu zpochybňovat ani Hrad.

Zjišťujeme, jak jsou lidé schopní pracovat a komunikovat

V pondělí se údajně v České televizi začalo s psychotesty, které podstupují vybraní redaktoři...
Nejsou to psychotesty, to je velmi brutální mediální zkratka. Je to projekt zaměřený na definici a odhalení vnitřního potenciálu. Zkouší se, jak jsou lidé schopní komunikovat, jak jsou schopní pracovat v týmu nebo kdo má větší vůdčí sklony. Záměr je tedy mnohem širší než to, čemu se říká psychotesty.

Kolik redaktorů se testování zúčastní?
Nejedná se jen o redaktory, jako první jsem tam poslal šéfeditory ČT24 a nové editory Událostí. Také spoustu moderátorů, u kterých vím, že jsou klíčoví pro provoz ČT24, a zajímá mě, jaký je jejich potenciál pro další rozvoj, jaké jsou jejich možnosti, jak je využít. Účastní se toho reportéři dvojího typu. Jednak lidé, které jsme vybrali do takzvaného černého elitního týmu pro Události. A pak lidé, u kterých vidím, že mají vyšší ambice, ale z nějakého důvodu jsme je museli dát do jiných týmů, tak by mě zajímalo, co je za problém. Kromě toho jsou tam i lidé z produkce, minimálně jeden režisér. Celkem půjde o 42 až 45 lidí.

Dokdy testování potrvá a jak se s jeho výsledky naloží?
To už bude koordinovat vzdělávací oddělení České televize. Dělali jsme to docela narychlo, protože v ČT je zpravodajství ve všem první a já jsem do toho potřeboval zařadit své klíčové lidi. Horizont nemám, vyhodnocení se ale bude zřejmě dělat za účasti šéfky personálního oddělení a generálního ředitele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video