Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S prezidentem Benešem se před 60 lety přišly rozloučit desítky tisíc lidí

  11:40
Byl chladný zářijový den. Do Sezimova Ústí přicházely desítky tisíc lidí v černém. Konal se tu jeden z největších pohřbů, jaké kdy jižní Čechy zažily. Před pár dny, 3. září 1948, totiž zemřel druhý československý prezident Edvard Beneš. Dnes je to přesně šedesát let.

Edvard Beneš před vilou v Sezimově Ústí po roce 1945, tedy po návratu z exilu. | foto: Archiv, Slavomír Kubeš,  MAFRA

Lidé ho tu měli rádi. V éře nastupujícího komunistického režimu pro ně symbolizoval pokračovatele masarykovské tradice. S manželkou Hanou tu navíc trávil hodně času - mezi světovými válkami si tu totiž postavili honosnou vilu.

"Pamatuji si je oba. Jako děti jsme často chodili po mostě přes řeku a mávali jim, když byli na zahradě svého domu. Oni nás zdravili, na nic si nehráli," říká důchodkyně ze Sezimova Ústí Věra Pincová.

Manžele Benešovy si vybavuje jako sympatické lidi. Často prý chodili do města a povídali si s místními obyvateli.

"Vzpomínám si na den, kdy jsme šli s maminkou ke stromu republiky na náměstí. Pod ním byla umístěna kasička, do které vhodili peníze," dodává Věra Pincová.

. Edvard Beneš

druhý prezident ČSR

Narodil se 28. května 1884 v Kožlanech na Rakovnicku. Po začátku první světové války se aktivně účastnil odboje, spolupracoval s T. G. Masarykem a M. R. Štefánikem. V roce 1918 se stal ministrem zahraničí, po abdikaci Masaryka byl v roce 1935 zvolen hlavou státu. Ve funkci působil v letech 1935-1938, v období 1940-1945 jako prezident v exilu. V čele republiky stál ještě mezi roky 1945-1948. Po převzetí moci komunisty v roce 1948 abdikoval, vystřídal ho Klement Gottwald. Edvard Beneš zemřel 3. září roku 1948 ve své vile v Sezimově Ústí. V dubnu 2004 schválila Poslanecká sněmovna kontroverzní zákon, který konstatuje, že "Edvard Beneš se zasloužil o stát". Proti tomu protestovali Rakušané a Němci.
Zdroj: Wikipedia.cz

Přestože lidé z Táborska nedají zpravidla na "svého" prezidenta dopustit, historická fakta tak jednoznačný pohled nedovolují. Někteří dějepisci mu vyčítají především jeho kroky v letech 1938-1945. A také skutečnost, že nedokázal zabránit komunistům, aby v únoru 1948 převzali moc.

Beneš se stal prezidentem v roce 1935. Nastoupil do funkce po abdikaci Tomáše Garrigue Masaryka, se kterým stál v roce 1918 u vzniku samostatného Československa.

Masaryk ho chápal jako schopného politika, který se osvědčil na postu ministra zahraničních věcí - v dějinách ministerstva je také zapsaný jako nejdéle úřadující osobnost. Zahraniční politiku československého státu vedl od listopadu 1918 do prosince 1935. Jen pro zajímavost - porevolučním českým rekordmanem je Josef Zieleniec, který v čele ministerstva zůstal necelých pět let.

Už ve chvíli, kdy se Beneš stal hlavou státu, musel řešit hrozící nebezpečí ze strany Německa. Na sklonku 30. let se mezinárodní postavení Československa stále zhoršovalo. Maďarsko, Polsko i Rakousko navázaly spolupráci s Němci a o dohodu s Adolfem Hitlerem usilovali v rámci politiky usmiřování i Angličané podporovaní Francií.

Osudným okamžikem v jeho životě se tak stalo 29. září 1938. Zástupci čtyř velmocí - Anglie, Francie, Německa a Itálie - podepsali v Mnichově dohodu, jejímž důsledkem bylo připojení pohraničních oblastí republiky (Sudet) k Německu.

"Edvarda Beneše, kterého Hitler pokládal za svého úhlavního nepřítele, z těchto jednání vyloučili. Smlouva vstoupila v platnost v okamžiku podepsání.

Československá vláda se pod pohrůžkou osamocené války rozhodnutí podřídila," nastínila historička Věra Olivová moment, který dodnes řada lidí Benešovi neodpustí - před Němci sklopil hlavu, 5. října abdikoval a opustil republiku.

Na jeho místo usedl člověk, který měl také silnou vazbu na jižní Čechy - Emil Hácha, rodák z Trhových Svinů na Českobudějovicku.

Po vypuknutí války vytvořil Beneš v Londýně exilovou vládu. I tady se však dopustil řady kontroverzních kroků.

Jedním z nich je československo-sovětská smlouva z roku 1943 týkající se vzájemné pomoci a poválečné spolupráce mezi Československem a Sovětským svazem. Moskva totiž hned po podepsání začala dohodu interpretovat jako příslib celkového politického a hospodářského propojení obou států.

Sledovala ho StB
Z druhé světové války vyšel Edvard Beneš jako vítěz. Obnovit demokraticky fungující republiku se mu nepodařilo.

"Republika v letech 1945 až 1948 příliš demokratická nebyla. Úvaha, že po druhé světové válce přišla demokracie a po ní totalita, je mylná," poznamenal východočeský historik a odborník na moderní dějiny Václav Veber.

Beneše zničil únor 1948. Ze svého úřadu odstoupil v červnu 1948 poté, co odmítl podepsat novou, komunistickou ústavu. Uchýlil se do Sezimova Ústí, kde ho střežila Státní bezpečnost. Tady ho také v září 1948 pohřbili.

Benešova vila v Sezimově Ústí

. Pozemek pro svou vilu našli v Sezimově Ústí

Mezi dvěma světovými válkami patřilo Sezimovo Ústí mezi nejdůležitější města na jihu Čech. Důvod byl jediný - svou rezidenci si tu vybudoval Edvard Beneš, ministr zahraničních věcí a od roku 1935 prezident Československé republiky. Město na Táborsku se tak stalo neoficiálním sídlem hlavy státu.

Podle publikace Michala Koláře a Vladimíra Drhy "Edvard Beneš v Sezimově Ústí" hledali manželé Benešovi pozemek poměrně dlouho. Rozhodli se pro jižní Čechy. Údajně spolu kráčeli v srpnu 1929 po Táborsku, Beneš vylezl na pahorek nad Ústí a pronesl větu: "Tady to bude." Tvrdil, že právě zde objevil svůj vysněný terén.

Vilu projektoval architekt Petr Kropáček. Sezimovoústecký návrh byl jedním z jeho posledních. Beneš od něj chtěl dům, který by se podobal těm, které znal z jihu Francie. Vyžadoval nízkou střechu, což bylo na tehdejší dobu velice neobvyklé. Velký důraz kladl také na podobu zahrady. Nábytek do vily, kam se manželé stěhovali v roce 1931, pořizovala Hana Benešová. Se zařizováním začala ještě v době stavby. Některé kusy nábytku nechala přestěhovat z pražské vily Na Zátorce, další postupně dokupovala. Snažila se sladit nové předměty se starožitnostmi. V interiéru nechyběla řada obrazů, pokoje zdobily sošky, keramika nebo lidové výšivky.

Hana Benešová věnovala svému domovu maximální pozornost. A to především zahradě. Studovala odbornou literaturu týkající se botaniky či pěstování rostlin. Benešovi se však z vily dlouho neradovali. Když po podepsání mnichovské dohody opustili zemi, dostal se dům do rukou gestapa a začalo rabování.

Po svém návratu musel prezidentský pár své sídlo renovovat. Benešovi tehdy procházeli těžkým obdobím, kdy se k moci drali komunisté. Mimo jiné začali plánovat stavbu své hrobky. V ní byl Beneš 10. září pohřben. Jeho žena Hana ho přežila o celé čtvrtstoletí. Když v roce 1974 zemřela, její urna putovala do Sezimova Ústí. Na dlouhé roky zůstal přístup k místu jejich posledního odpočinku uzavřený.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...