MF DNES sledovala, zda některé kraje opraví poničené silnice, na něž redakce před časem sama hejtmany upozornila. Ilustrační foto

MF DNES sledovala, zda některé kraje opraví poničené silnice, na něž redakce před časem sama hejtmany upozornila. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MF DNES

S opravou silnic si u Ratha počkáte, testovala MF DNES krajské sliby

  • 566
Nafotíme nejvíce poškozené komunikace v kraji a s pomocí snímků po čase zkontrolujeme, zda s úsekem silničáři něco udělali. Takový plán představil před časem středočeský hejtman David Rath. Jenže v jeho případě se ukazuje, že to fungovat zřejmě nebude.

MF DNES před čtrnácti dny vyfotila značně poškozenou silnici vedoucí ze středočeských Pavlovic do Kladrub a o všem informovala hejtmana Ratha. "Poznamenal jsem si to a nechám to prověřit," sliboval Rath.

Po dvou týdnech se redaktoři na silnici znovu podívali. Nic se nezměnilo. Auta se tu dál vyhýbají hlubokým výmolům. Hejtman Rath ale poslední dny nezvedá mobilní telefon, aby řekl, jak to "nechal prověřit".

"Musíme na opravu toho úseku vybrat dodavatele a pak to musí odsouhlasit radní," řekla včera mluvčí středočeského krajského úřadu Berill Mascheková.

Jinde to ovšem evidentně jde rychleji. Redakce stejný test udělala v pěti různých krajích. Všude vytipovala některou z frekventovaných silnic II. třídy, která je zároveň po letošní zimě poničená. A pak se obrátila na příslušného hejtmana, případně jeho zástupce pro dopravu.

Zkoušku se MF DNES rozhodla uskutečnit i z důvodu, že kvůli nevybírání zdravotnických poplatků chybějí krajům peníze – kromě dalšího právě na opravu silnic.

Už je to spravené

Jak pokus dopadl? Ve třech krajích už nahlášený úsek silničáři opravili a v tom čtvrtém se na zalepení děr chystají v nejbližších dnech.

"Úsek, o kterém mluvíte, dobře znám. Jezdím tudy denně," řekl před dvěma týdny k silnici z Přibyslavi do Polné náměstek hejtmana kraje Vysočina Libor Joukl. "Jenže teď je pořád pod nulou, takže to zatím opravovat nemůžeme," dodal.

Minimálně poslední týden panuje mnohem teplejší počasí a dělníci se na silnici do Polné skutečně objevili – toto pondělí. Včera byly už poničené části vozovky opravené.

Krajští politici slíbili, že úsek nechají opravit úplně. "Jde o provizorní opravu, aby se tudy dalo alespoň jezdit. Úplná rekonstrukce začne za necelé tři měsíce," dodal Joukl.

Podobně dopadl test i v dalších krajích – Liberecku, Plzeňsku nebo Zlínsku. Někde silničáři uvedli, že redakcí vytipované úseky chtěli opravit už od loňského roku. Jen čekali na vhodnější počasí.

Šance na odškodnění

Řidiči, kteří si své auto poškodí kvůli díře ve vozovce, mají určitou šanci na odškodnění. Vyplatit by jim ho mohl správce dané silnice – "jedničky" a dálnice spadají pod Ředitelství silnic a dálnic, "dvojky" pod kraje.

"Po letošní zimě se na nás obrací víc lidí než před rokem. Náhradu vyplácíme, ale řidiči musí třeba pomocí fotografií jasně dokázat, že si zničili auto kvůli poškození komunikace. Zároveň se to ale musí stát na úseku, který není opatřen varovnou značkou. Pak svou chybu uznáme," dodala mluvčí ředitelství Martina Vápeníková.

děravé silnice

Na které úseky redakce ukázala

Zlínsko: Střílky – Roštín
Silnice na Kroměříž je nejen děravá, ale i poničená sesuvem půdy. Silničáři tvrdí, že s nejnutnějšími opravami začnou tento týden. Na větší opravu této komunikace si řidiči musí minimálně jeden rok počkat.

Stř. Čechy: Pavlovice – Kladruby
Komunikace ke známému rehabilitačnímu ústavu v Kladrubech je značně poškozená. Před 14 dny hejtman David Rath tvrdil, že nechá stav silnice prověřit. Nic se od té doby nezměnilo, díry dosud nezmizely.

Liberecko: Jablonné – Mimoň
Silnice z Jablonného v Podještědí vede turistickou oblastí, přesto je zničená už několik let. Sám hejtman Stanislav Eichler řekl, že jde o nejhorší komunikaci v kraji. Před pár dny se začalo s frézováním a opravou silnice.

Vysočina: Přibyslav – Polná
Asi jedenáctikilometrový úsek patří k velmi frekventovaným silnicím v kraji. Někde byly i 20 centimetrů hluboké díry, místy se muselo jezdit krokem. S opravou začali silničáři tento týden v pondělí, teď již jsou výtluky provizorně "zazáplatované". Asi za tři měsíce by měla silnice projít kompletní rekonstrukcí.

Plzeňsko: Někmíř – Loza
Redakce upozornila na dva úseky – z Někmíře do Lozy a pak z Třemošné do Chrástu. Po obou jezdí velké množství nákladních aut. Krajský radní, který má dopravu na starost, před čtrnácti dny řekl, že se o opravě komunikací mluví už čtyři roky. Prý se však musí domluvit i s obcemi, kterými silnice prochází. Během minulého týdne nechal kraj silnici zatím provizorně opravit. Výtluky zmizely.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue