Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro iDNES.cz

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro iDNES.cz | foto: Michal Růžička, MAFRA

S unesenými Češkami se nesejdu. Udělaly hloupost, řekl Zeman

  • 1742
Prezident Miloš Zeman považuje jednání dvou Češek unesených v Pákistánu za nerozumné. „S děvčaty se určitě nesejdu. Jednaly neprozřetelně a udělaly starosti rodině i českému státu,“ řekl prezident v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Obě dívky se po dvou letech v zajetí dostaly na svobodu.

„To není Zikmund a Hanzelka, tedy slavní cestovatelé, to je dvojice dívek, které jednaly velmi neprozřetelně. Neprospěly České republice, protože způsobily starosti sobě, své rodině, svým známým a přátelům a koneckonců i českému státu. Já velmi rád přijmu možná v utajení, protože některé věci se nemají zveřejňovat, ty, kdo se zasloužili o jejich osvobození,“ řekl Zeman v živém rozhovoru na Frekvenci 1.

Dívky jsou na tajném místě

Propuštěné dívky zůstávají v péči státu na utajeném místě. K dispozici mají podle ministra vnitra Milana Chovance ostrahu, psychologa a mohou je navštěvovat rodiny. "Bude záležet na nich, jak dlouho tu naši pomoc budou chtít využívat," řekl v ČT.

Zeman také pochválil tureckou humanitární organizaci IHH, která se o propuštění dívek zasloužila (rozhovor s vyjednavačem Izzetem Sahínem si můžete přečíst zde).

Zeman rovněž varoval další nadšené cestovatele, kteří by se mohli dostat do stejných potíží jako osvobozené dívky. „Těm dívkám jenom na dálku popřeji, aby už nikdy neopakovaly tu hloupost, které se dopustily. A všem, kteří se rozhodnou, že budou cestovat do nebezpečných zemí či provincií, doporučím, aby se právě na příkladě těchto dívek rozmysleli.“

Na Zemanovu neochotu sejít se s propuštěnými dívkami reagoval Miroslav Kalousek. „Pan prezident se nechce setkat s propuštěnými dívkami. Je to od něj velmi taktní a ohleduplné. Po přestálém utrpení by takový zážitek holky taky nemusely vydržet...,“ glosoval místopředseda TOP 09.

29.března 2015 v 21:21, příspěvek archivován: 29.března 2015 v 21:33

Zeman se nesetká s propuštěnými dívkami.Je to od něj ohleduplné. Po tom utrpení by nemusely takový zážitek vydržet.http://t.co/p9hPqgUtf4.

Politici si teď budou čechrat peříčka, glosuje Zeman

O tom, že se propuštění Češek blíží, podle svých slov věděl jen několik málo dní předem a nechtěl vytvářet optimistickou atmosféru. Svou roli v osvobozování nechtěl přeceňovat.

„Já se rozhodně nechci chlubit cizím peřím, i když vím, že si možná jiní politici teď budou čechrat peříčka. Jediné, co jsem udělal, bylo několik dopisů pákistánskému prezidentovi. Dostal jsem odpověď, že na to osobně dohlédne. A byl také jeden velmi ostrý rozhovor s pákistánským velvyslancem. To si nepřejte vědět, jakých výrazů jsem tam používal,“ řekl prezident.

Unesené Češky

„Pane velvyslanče, vaše tajná služba stojí za... starou belu. Ono to bylo v angličtině a anglický výraz je poněkud jiný. Můžete mně vysvětlit, proč čtrnáct dní po únosu těchto dívek v Balúčistánu - v provincii Pákistánu - unesli i guvernéra Balúčistánu? Vy jste teda opravdu podivná země,“ popsal Zeman rozhovor s velvyslancem.

Ten na to údajně mlčel. Zeman ho pak tehdy ještě vyzval, aby neustále upozorňoval pákistánské úřady na tuto kauzu, řekl mu, že je to jeho nejdůležitější poslání v České republice.

Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová se předloni na jaře vydaly na cestu do Indie, kde chtěly pobýt necelé dva měsíce. Do země však nedocestovaly. V pákistánské provincii Balúčistán je 13. března 2013 unesli neznámí ozbrojenci.

Nyní už jsou na svobodě. Ozbrojenci je propustili po dvou letech. Na vyjednávání o jejich propuštění se dva měsíce podílela turecká humanitární organizace IHH. Obrátily se na ni přímo rodiny unesených Češek poté, co předchozí pokusy o jejich záchranu selhaly (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video