Pavel Rychetský s přímou volbou prezidenta nesouhlasí

Pavel Rychetský s přímou volbou prezidenta nesouhlasí | foto: ČTK

Rychetský: Zákon o přímé volbě prezidenta je špatný a zbytečný

  • 394
Zákon o přímé volbě prezidenta, tak jak byl nedávno přijat, je špatný, má řadu chyb a neřeší problematické kompetence hlavy státu. V České televizi to prohlásil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Podobně se v televizi Prima vyjádřil i senátor za ODS Jaroslav Kubera, podle kterého zákon oslabuje postavení Senátu.

"Myslím si, že poté, co jsme schválili přímou volbu prezidenta, měli bychom zrušit Senát," řekl přímo Kubera v televizi Prima.

"Přímá volba prezidenta znamená oslabení horní komory," přitakal senátorovi na dálku v konkurenční České televizi Rychetský. Předseda ústavního soudu ale na druhou stranu uvedl, že podle něj zákon ještě nepředstavuje nakročení na přímou cestu ke zrušení Senátu.

Kdo vyhraje volby?

Podle průzkumu agentury Median pro MF Dnes by u lidí, kteří nevyloučili, že k volbám půjdou, by v prvním kole hlasování měl největší podporu bývalý úřednický premiér Jan Fischer. Volila by ho třetina lidí. Za ním se s poloviční podporou umístil ekonom Jan Švejnar a s 12,4 procenta hlasů podnikatel Tomio Okamura.

Rychetský dodal, že on sám by pro zákon v současné podobě rozhodně nehlasoval. Nevidí například vůbec důvod pro zavedení přímé volby. Hlava státu má podle něj stabilně největší důvěru a respekt veřejnosti a proto "není důvod dohánět nějaký deficit důvěry," řekl Rychetský.

Když změna, tak pořádná

Pokud ale už byl schválen, měl být spojen s dalšími změnami ústavy. "Když už se tak hluboká reforma ústavy dělala, byla šance se podívat na Ústavu jako celek. Některé pasáže jsou tam hodné pozornosti," uvedl.

Prezident má podle předsedy Ústavního soudu čtyři zásadní kompetence: jmenování bankovní rady, členů ústavního soudu, vztah k vládě a zahraniční politiku. Právě ta je podle Rychetského ale velmi problematická.

Podle současné Ústavy totiž právě prezident uzavírá mezinárodní smlouvy a reprezentuje stát na veřejnosti. Ambiciozní prezident by tato ustanovení mohl silně využívat ve svůj prospěch. Rychetský naznačil, že hlava stát tak musí být nějakým způsobem spojena s vládou, aby se prezentace České republiky v zahraničí netříštila.

Hlava státu nebude nepolitická

Nedávný návrh ČSSD na maximální finanční limit 15 milionů korun na prezidentskou kampaň podle Rychetského zase vylučuje zvolení nepolitického prezidenta. Při omezené kampani totiž bude muset mít kandidát podporu politické strany.

Předseda Ústavního soudu také uvedl, že při posledních třech prezidentských volbách byl osloven ČSSD s nabídkou kandidatury. Vždy ji ale odmítl a ani nyní o o pozici nemá zájem.

Senát schválil zavedení přímé volby prezidenta ve středu. Vládou předložená změna ústavy nabude účinnosti k 1. říjnu. Prezident Klaus, který zavedení přímé volby označil za fatální chybu, na tom nemůže nic změnit. Ústavní novelu totiž narozdíl od běžných zákonů vetovat nemůže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video