ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Pavel Kozubek

Teplé počasí přeje sinicím. Kvalita vody v rybnících se postupně zhoršuje

  • 5
V Česku přibývá rybníků a přírodních koupališť se zhoršenou kvalitou vody. Slunečné a teplé počasí posledních dnů přeje sinicím, které se rychleji množí. Jakost vody se zhoršila třeba na Plumlovské přehradě nebo na slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku. Horší hodnocení než posledně hygienici vystavili tento týden také rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku a Pilské nádrži na Žďársku.

Zhoršení proti předchozímu týdnu zaznamenali hygienici na některých místech Středočeského kraje. Stupněm tři z pěti jsou hodnocené všechny sledované koupací lokality na Orlíku i Slapech, pouze v Živohošti na vodní nádrži Slapy je voda hodnocena stupněm dva, tedy jako voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Nejlepší koupání je na pískárnách, jinde vodu kazí sinice i ptačí motolice

Jako zhoršenou hodnotí hygienici kvalitu vody také v Písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Nečistá voda je podle nejnovějších měření hygieniků také na pěti ze sedmi sledovaných přírodních koupališť v Praze. Sinice jsou v rybníku Motol, Šeberák a v Hostivařské přehradě. Zakalená voda je téměř po celou letošní sezonu v přírodním koupališti Džbán. Se zhoršením kvality vody se od začátku srpna potýká také biotop v Radotíně, kde je voda poprvé od roku 2015 nevhodná ke koupání pro citlivé lidi.

Na severu Čech by se lidé měli vyhnout přírodnímu koupališti v Chrastavě u Liberce. Je na čtvrtém stupni pětiškálové stupnice. Jde o dlouhodobý problém způsobený kolísavou kvalitou vody v potoce, který koupaliště napájí.

Akutní poškození zdraví hrozí podle hygieniků lidem, kteří poruší zákaz koupání v přírodním koupališti v Chabařovicích na Ústecku. Vzorky tam odhalily vysoký obsah řas a sinic. Problematická je také voda v zatopeném lomu Varvažov na Ústecku či v rybníku Chmelař na Litoměřicku. Tam hygienici doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.

Na západě Čech je voda nevhodná ke koupání na Nechranické přehradě v kempu U Hráze na Chomutovsku. Plavcům tam hrozí zdravotní problémy.

Horší hodnocení než posledně vystavili hygienici rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku a Pilské nádrži ve Žďáru nad Sázavou, jejichž voda obsahuje hodně sinic a chlorofylu. Na Pilské nádrži se tvoří i vodní květ. Naopak u přehrady Trnávka na Pelhřimovsku ve čtvrtek hygienici zrušili zákaz koupání vydaný před týdnem.

Koupání je v Budějovicích problém, Bagr ve Stromovce čeká roky na odbahnění

Zákaz koupání naproti tomu stále platí v rybníku v Bohušově na Bruntálsku. „V kvalitě vody v rybníku Pod hradem nedošlo v tomto týdnu k zásadním změnám,“ uvedla krajská hygienička Pavla Svrčinová. Nevhodná ke koupání je i nádrž Brušperk na Frýdecko-Místecku a Těrlická přehrada na Karvinsku. Důvodem je rozsáhlý výskyt sinic či cerkárií.

Vnímaví lidé by měli zvážit koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova. Po třech bezproblémových týdnech se tam jakost vody zhoršila. „Jedná se o mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci,“ popsala situaci ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Zhoršení zaznamenali testy na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku. Zhoršená kvalita vody přetrvává také v přehradě Luhačovice na Zlínsku.

Oproti předchozím týdnům se snížila jakost vody v přírodních koupalištích Letovice a Palava na Blanensku. Koupat se tam ale stále dá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video