Všechny ryby, které MF DNES v testu vylovila, byly otrávené.

Všechny ryby, které MF DNES v testu vylovila, byly otrávené. | foto: Radek Cihla

Rybám vyloveným z Labe se teď raději vyhněte

  • 39
Chcete-li mít jistotu, že jíte zdravé ryby, měli byste se ještě nějaký čas vyhýbat těm vyloveným z Labe. V této řece, do níž před dvěma týdny unikl z kolínské firmy Draslovka kyanid a otrávil vodu v délce 80 kilometrů, stále plavou ryby, které se mohly jedem přinejmenším přiotrávit.

ČTĚTE TAKÉ:
Lidé sbírají další mrtvé ryby, ale Labe už je čistší

Vše se ukázalo v testu, který v pátek podnikla redakce MF DNES. Vylovila dvě ryby v Nymburku, tedy v místě, kde byla otrava kyanidem velmi silná, a jednu rybu v Ústí nad Labem, kam se podle odborníků z Povodí Labe už jed v nebezpečné koncentraci nedostal.

Závěr pitvy, kterou provedl Ivan Nágl ze Státního veterinárního ústavu, v případě parmy z Ústí zněl: "Drobné krvácení v kůži poukazuje na možné poškození organismu kyanidy." Stejnou větu, jen s dodatkem "akutní otrava kyanidy", uvedl i u dvou cejnů vylovených v Nymburku.

Znamená to tedy, že nemocné ryby jsou i tam, kam podle Povodí Labe nikdy nebezpečný jed v silné koncentraci nedošel? Podle Ivana Nágla to je možné.

"To poškození parmy sice mohlo být způsobeno něčím jiným, bylo to opravdu jen drobné krvácení v kůži, nicméně vzhledem tomu, že jsme to posuzovali v souvislosti s rybami z Nymburka, nelze kyanid vyloučit," říká. 

Jaký vliv by mělo na člověka, pokud by takovou rybu snědl, z vyšetření nešlo určit.

Havarijní stav skončil
Případ otravy Labe se mezitím uzavřel. Podle mluvčího Povodí Labe Karla Dostála havarijní situace skončila v sobotu dopoledne, kdy naměřené koncentrace kyanidu v Ústí nad Labem, Děčíně a Hřensku klesly pod limit, tedy pod 0,01 miligramu na litr vody: "Teď už mohu říct, že voda je chemicky v pořádku."

Zkoumání odebraných vzorků vody však bude v příštích dnech ještě pokračovat. Ale už je jisté, že do Německa se voda zasažená jedem nedostala. Koncentraci jedu v řece pomohl snížit hlavně zvýšený přítok vltavské vody pod soutokem obou řek v Mělníku.

"Ukončení havárie" však neznamená, že v Labi už nejsou buď přímo uhynulé, nebo přiotrávené ryby. Ty se totiž mohou podle Dostála na hladině ještě objevit, až se oteplí. "To se pak zvýší průtok vody a vyplavou i ryby, které jsou teď třeba pod ledem."

Odmítá však spekulace, že by Labe bylo po dobu příštích pěti let mrtvou řekou. "Vzpomínám si na případ celulózky v Hostinném, která celá desetiletí zamořovala Labe a celou tu dobu tam v tom úseku žádné ryby nebyly. Sotva firma skončila, hned druhý rok se tam ryby objevily," říká Dostál.

Odškodnění pro rybáře
Kyanid unikl do Labe 9. ledna po závadě čidla ve společnosti Lučební závody Draslovka Kolín. Firmě nyní ve správním řízení hrozí, že dostane až desetimilionovou pokutu.

V okolí Kolína a Nymburka únik jedu způsobil otravu až devíti tun ryb. Středočeští rybáři se už dohodli se zástupci Draslovky na odškodnění, jeho výši zatím nezveřejnili. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video