Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruští agenti chtějí v Česku vyvolat odpor k radaru, varovala BIS

  10:52aktualizováno  15:29
Ruské tajné služby se v Česku snaží ovlivnit veřejné mínění a vyvolat odpor proti vybudování amerického radaru v Brdech. Je to přitom jen jedna z aktivit ruských zpravodajců v ČR. Tak zní hlavní informace Bezpečnostní informační služby v právě zveřejněné výroční zprávě za loňský rok.

BIS poprvé natvrdo říká, že ruské tajné služby u nás provádějí takzvaná aktivní opatření. Ilustrační foto | foto: Wikipedia

Ruští zpravodajci se kromě toho také snaží získat citlivé informace o české ekonomice a kontakty na politiky a státní úředníky. "BIS konstatuje, že ruská špionážní činnost v ČR aktuálně dosahuje mimořádně vysoké intenzity a úrovně," uvádí civilní rozvědka.

Je to první tak razantní prohlášení české tajné služby, které se dostalo na veřejnost. BIS například poprvé jasně říká, že ruské tajné služby u nás provádějí takzvaná aktivní opatření - tedy že už situaci v Česku jen nepozorují, ale snaží se ji ovlivňovat.

Realita však bude mnohem vážnější. Informace totiž pocházejí ze zprávy určené pro veřejnost, a je proto jasné, že tajná zpráva, kterou už dříve dostala vláda, obsahuje informace mnohem podrobnější a formulace ještě ostřejší.

. VÝROČNÍ ZPRÁVA BIS ZA ROK 2007

Ve snaze zabránit výstavbě amerického radaru se prý ruští agenti snaží ovlivnit především osoby, které mají vliv na veřejné mínění.

Kontrarozvědka zde ale zmiňuje i "občanské společnosti", a nelze proto vyloučit, že má na mysli především iniciativu Ne základnám. Ta už dlouho čelí podezření, že ji podporují ruské tajné služby. Její členové to však vehementně popírají. - čtěte Iniciativu Ne základnám financuje tajemný sponzor podnikající v Rusku

Podle zdroje MF DNES ze zpravodajské komunity v mnoha případech tato sdružení o podpoře ruských zpravodajců vůbec nemusí vědět. Může se totiž odehrávat skrytě, pomocí prostředníků a nastrčených osob. Pomoc z ruské strany nemusí být jenom finanční, sdružení mohou být podporována především ideologicky.

Mluvčí ruské rozvědky SVR Sergej Ivanov dnes ČTK řekl, že ruská zpravodajská služba se o radar v Česku nezajímá.

Loni se touto otázkou chtěla zabývat sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, jednání se ale neuskutečnila. "Ředitelé tajných služeb nám tehdy řekli, že nám na stůl nemůžou položit žádné konkrétní informace," řekl MF DNES poslanec Jan Vidím.

Vše o americkém radaru v Česku

"Zveřejnění zprávy situaci natolik změnilo, že se s řediteli všech tajných služeb sejdeme už 1. října," dodal Vidím pro MF DNES.

Rusko možná chce izolovat Ameriku, míní kontrarozvědka
BIS jde ale ve svých tvrzeních ještě dál. Je prý možné, že akce Rusů v Česku jsou součástí velké zpravodajské hry, která se snaží rozeštvat EU a USA, izolovat Ameriku a vrátit, tak země bývalého východního bloku pod vliv Ruské federace.

Křištálová lupa

Minimálně stejně aktivní jako při lobbingu proti radaru je ruská rozvědka v ekonomické špionáži. Na tu se zaměřují hlavně diplomaté na ruských ambasádách nebo lidé pracující v obchodních komorách. Velká část z nich přitom dříve pracovala právě v některých z ruských tajných služeb.

V ruské zpravodajské komunitě se přitom traduje rčení "jednou zpravodajec, navždy zpravodajec". Důstojníci totiž i po odchodu z aktivní služby udržují čilé kontakty se svými bývalými kolegy. Ruský prezident Vladimir Putin, sám bývalý špion v NDR, při své prezidentské kampani v roce 2000 dokonce prohlásil, že "neexistuje bývalý čekista". (Od názvu bývalé bolševické tajné služby Čeka - pozn. red.)

"Ve světle těchto a dalších informací je třeba konstatovat, že důsledkem ekonomické špionáže není jen riziko ztráty konkurenční výhody či trhu. Ekonomika a podnikatelské skupiny mohou být a jsou rovněž využívány jako prostředek politického nátlaku," konstatuje zpráva.

Že to nejsou plané řeči, dokazuje už loňská výroční zpráva. Tehdy BIS, jindy skoupá na jakékoli konkrétní informace, uvedla, že v roce 2006 zaznamenala případ bývalého ruského zpravodajce, který v České republice působil jako diplomat a zajímal se o výzkum "vysoce nebezpečných látek". V českých institucích zabývajících se jaderným, chemickým a biologickým výzkumem se pak zřejmě pokoušel získat agenty.

Lobbisté skrze úlevy verbují na vysokých školách
Celá zpráva má 18 stran a zabývá se například i terorismem, extremismem nebo organizovaným zločinem. Právě v této kapitole pak BIS věnuje jednu pasáž prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Podle tajné služby existují v ČR zájmové skupiny, které se snaží ovlivňovat především vysoké státní úředníky nebo policisty.

K tomu využívají například i některé vysoké školy, kde si tito lidé zvyšují kvalifikaci. "Jedná se zejména o zavazování si těchto osob tím, že studium je jim v maximální možné míře ulehčováno," tvrdí BIS.

Podle zprávy jsou nejvýznamnější skupiny, které v roce 2007 pracovaly na našem území, ruskojazyčné, kavkazské a balkánské. Ty se snažily překonat vnitřní rozpory a sjednotit se pod jednu autoritu, takzvaného "vora v zákoně," tedy ruskou alternativu mafiánského kmotra.
 
K tomu nedošlo kvůli konfliktu mezi čečenskou a arménskou skupinou, který vyvrcholil pokusy o zavraždění vysokého představitele jedné ze skupin. Najatý vrah byl na základě informací BIS zadržen policií, citovala zprávu ČTK.

Napětí ale přetrvává, ruskojazyčné skupiny se nedohodly na rozdělení území v hlavním městě. Na Moravě vzrostl vliv ukrajinské, takzvané Luhaňské skupiny, která podle zprávy neuznává žádné zákony a věnuje se hlavně obchodu se zbraněmi, únosům lidí a vraždám.

Čtěte v páteční MF DNES

Ilustrační foto

Podrobnosti o nebezpečných aktivitách ruských agentů, o kterých píše zpráva BIS, čtěte v páteční MF DNES.

.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...