Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 14. 7. 2012 0:05

Rušný pátek třináctého ve Sněmovně

Poslanci schvalují církevní restituce, zvyšování DPH a rozpočtové určení daní. Ministr financí bude bezpečnostnímu výboru vysvětlovat své telefonáty s policejním prezidentem.

22:55
Mluví o tezích Martina Luthera, které podle něj vyvolaly bouřlivou debatu. Obsahově v nich jde o kritiku církví. Rád bych vám přečetl pár tezí, které způsobily, že společnost se zcela změnila, řekl. Poslance s nimi seznamuje.
22:52
Do rozpravy se přihlásil Radek John.
22:52
Klasnová vyjmenovává výtky, které Věci veřejné k předkládanému zákonu o odloučení státu od církví mají.
22:44
Na schůzi Sněmovny budou ve středu 18. července poslanci řešit také návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k možným snahám o ovlivňování policejního vyšetřování v souvislosti s kauzou CASA.
22:43
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová svolala na středu 18. července 2012 na žádost skupin poslanců schůzi Poslanecké sněmovny, na níž se bude hlasovat o nedůvěře vládě.: 43. schůze začne ve 14:30 hodin, 44. schůze deset minut po jejím skončení.
22:41
Skokanových deset minut vypršelo. K pultu přistoupila místopředsedkyně Klasnová se slovy, že upouští od předčítání z Bible, jak naznačovala během jednání. K rozpravě už nikdo přihlášen není, po jejích slovech tak zřejmě bude Sněmovna hlasovat o klíčovém zákoně o církevních restitucích.
22:32
Skokan přednáší o historii církvi a o tom, jak měla církev už za Habsburků omezené nabývání majetku. Až vyprší Skokanova desetiminutovka, mohlo by se hlasovat, nikdo další není zatím přihlášen.
22:27
Za pultem nyní mluví poslanec za KSČM Koníček. Na tabuli přihlášených už svítí pouze Petr Skokan z VV. Pokud se nestrhne další vlna přihlašování, blíží se hlasování o církevních restitucích.
22:05
Web Poslanecké sněmovny má, zda se, problém. Po audivizuálním přenosu spadl i zvukový přímý přenos z jednání.
21:59
Přeju vám hezký zbytek večera a dobrou noc, rozloučil se Petráň. Místopředseda Sněmovny Zaorálek štiplavě poznamenal, že na takové loučení je ještě brzy. Za pult vstoupil poslanec Novotný z VV.
21:57
Opět neprošel ani návrh Klasnové. K rozpravě přistoupil poslanec Petráň.
21:56
Šéf starostů a nezávislých Petr Gazdík navrhl za TOP 09 hlasovat o přerušení schůze "na nula devět minut". Poslanci to odmítli.
21:49
Po Skokanově vystoupení u pultíku opět navrhla hlasovat Kateřina Klasnová o přerušení tohoto bodu do pátku 14. září. "Jak je vidět, tak je čas, abychom si zase trochu zahlasovali," uvedla svůj návrh.
21:45
"To, co se tu děje, je hanba, je to velká hanba," stěžoval si Bárta při svém projevu před pár minutami.¨Zákonodárci ho totiž vůbec neposlouchali.
21:43
Obávám se, aby i v tomto případě nebylo naplněno sedmé přikázání boží, tedy nepokradeš. Myslím si, že si církev majetek zaslouží, ale už nyní existuje řada firem, které se na tento majetek těší, řekl poslanec za VV Jiři Štětina. U pultíku ho vystřídal kolega Petr Skokan.
21:37
Návrh na odročení schůze do 7. září, který přednesla místopředsedkyně VV Klasnová, neprošel. Pro návrh bylo 85, proti 92 zákonodárců. Obstrukce tak nadále pokračují...
21:36
VV
Bárta řečnil z plných plic a překročil vymezený limit dvakrát deseti minut. Předsedkyně Sněmovny jej na to upozornila, Bárta s ní diskutoval a natahoval tak noční jednání. Němcovou omylem nazval premiérkou a suše jí oznámil, že si nedokázala udržet klid, proto bude dál řečnit. Nakonec ale od pultíku odešel. Jeho manželka Klasnová požádala o přerušení bodu do září.
21:15
"Žádám o nových deset minut," vykřikl Bárta do pléna. Němcovou pak napomenul, že není schopna udržet klid v sále, proto chce další projev. "Prosím, pane poslanče, nekřičte na mě," opáčila Němcová. Hlas Bárty nabývá na obrátkách. Míchá Kalouska, Lessyho, mluví o pošlapávání ústavy. Přeskakuje mu hlas. A náhle se jeho hlas zase utišuje. Němcová napomíná sál, aby věnoval pozornost řečníkovi.
21:13
VV
VV dokazují, že pro obsahově vyprázdněné projevy mají talent. Slova se ujal Vít Bárta. "To, že církve dostanou peníze... Jako špinavý peníz.... Miroslava Kalouska," souká ze sebe Bárta.
21:10
Babákovu námitku poslanci smetli ze stolu. Koalice si stále hlídá početní převahu.