Livia Klausová

Livia Klausová | foto: Michal Šula, MAFRA

Rusnokovi se líbí Zemanovi velvyslanci, Klausová může vyrazit na Slovensko

  • 637
Premiér Jiří Rusnok nemá námitky proti obsazení velvyslaneckých postů v Bratislavě a Moskvě podle návrhů prezidenta Miloše Zemana. Rusnok to řekl v rozhovoru pro stanici ČRo1 Radiožurnál. Zeman na místo velvyslankyně v Bratislavě prosazuje Livii Klausovou a jako velvyslance v Moskvě europoslance za KSČM Vladimíra Remka.

Rusnok také uvedl, že má ve středu naplánována setkání s adepty na ministry své vlády, sejde se například s kandidátem na funkci ministra zahraničí Janem Kohoutem.

"Já s těmito návrhy problém nemám, já myslím, že jsou to naopak návrhy pozitivní, které mohou České republice v obou těchto zemích pomoci," řekl Rusnok Radiožurnálu. Kvůli Klausové a Remkovi se Zeman dostal do konfliktu s dosavadním šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem, který tyto kandidáty odmítal. Výměna velvyslanců se proto zastavila, což práci ministerstva zahraničí značně komplikuje (více čtěte zde).

K budoucím ministrům své vlády Rusnok uvedl, že dnes se setká s Janem Kohoutem, kterého by rád viděl na postu ministra zahraničí. "Já mu tu nabídku rozhodně učiním," potvrdil nový premiér. Dodal, že se setká i s dalšími adepty, jména však neuvedl. Už v úterý oznámil, že novým ministrem vnitra by měl být Martin Pecina, který tento post zastával ve vládě Jana Fischera.

Rusnok se vyjádřil také k výrokům, že nová vláda bude vládou "přátel prezidenta Zemana". Prohlásil, že mu toto označení nevadí. "Víte, je lepší, když vládnou přátelé a lidé, kteří jsou schopni se i lidsky domlouvat, než když vládnou lidé, kteří mají mezi sebou velmi podivné vztahy a nechávají se sledovat a špehovat," řekl.

Končící premiér Petr Nečas po dnešním jednání vlády řekl, že by se jeho nástupce měl se svými ministry omezit jen na administrativní záležitosti. "Velvyslance by řešit neměla," soudí Nečas.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue