Premiér Jiří Rusnok na jevišti Národního divadla slavnostně zahájil divadelní

Premiér Jiří Rusnok na jevišti Národního divadla slavnostně zahájil divadelní sezonu. Zároveň oficiálně uvedl do své funkce nového ředitele ND Jana Buriana (vlevo). (26. srpna 2013) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Transformace pražské operní scény bude na příští vládě, prohlásil Rusnok

  • 0
O transformaci opery Národního divadla rozhodne až příští vláda. Premiér v demisi Jiří Rusnok to řekl na pondělním slavnostním zahájení nové sezony první scény. Rusnok rovněž prohlásil, že ho mrzí bouřlivé události, které provázely odvolání a opětovné jmenování Jana Buriana ředitelem Národního divadla.

"Řešíme něco, co nadrobili jiní. Domluvili jsme se, že v rámci svazku Národního divadla budou pokračovat dvě opery a na další rozhodnutí je čas. Musíme získat dostatek dat a je to určitě otázka pro příští vládu. Navíc to není nic, co by mohl rozhodovat ředitel divadla, za počet oper v Praze i jinde odpovídá stát," řekl novinářům nový ředitel ND Jan Burian.

Dodal, že v tuto chvíli se nelze vracet do doby před transformací, protože by to způsobilo ještě větší chaos než uskutečněná fúze. Se zástupci operních souborů se ředitel Burian setká v pondělí odpoledne, aby je seznámil s novým vedením a změnami v repertoáru.

Sloučení Státní opery Praha s Národním divadlem provázely protesty zaměstnanců opery i části odborné veřejnosti (více zde). O sloučení obou organizací rozhodlo ministerstvo kultury v době, kdy v jeho čele stál Jiří Besser.

Nové sezoně předcházely bouře kolem Buriana

Začátek nové sezony v ND předznamenaly bouřlivé události kolem první české scény. První srpnový den, kdy se Burian ujal funkce, jej odvolal nový ministr kultury v úřednickém kabinetu Jiří Balvín. "Pan ministr mi sdělil, že v případě Národní galerie a Národního divadla chce vypsat veřejné výběrové řízení," řekl tehdy Burian (více o jeho odvolání najdete zde).

Balvín si za to vysloužil kritiku, na protest proti způsobu odvolání ředitele dala téměř polovina souboru včetně uměleckých vedoucích výpověď. Premiér Rusnok následně Balvínovi nařídil vrátit Buriana do funkce. Ředitel první scény se s většinou umělců později dohodl a herci vzali výpověď zpět. Definitivní odchod však potvrdili Richard Krajčo a Miroslav Donutil.

"Okolnosti startu sezony mě bolí, jako ekonom a manažer jsem zvyklý korigovat rozhodnutí svá i svých spolupracovníků," podotkl Rusnok, který byl prvním premiérem asistujícím u zahájení nové sezony.

Účetnictví Národního divadla prochází finanční úřad

Kromě Burianova odvolání a znovujmenování vyvolaly pozornost také výsledky auditu, který ukázal, že za předchozích vedení se podvádělo při vyplácení mezd. "Přímo v kolektivní smlouvě, uzavřené i s odborovou organizací, bylo řečeno, že určitý počet představení v měsíci se hradí prostřednictvím mzdy. A pokud to určitý počet představení v měsíci přesáhne, pak je divadlo povinno uzavřít s umělcem autorskou smlouvu," vysvětlil Burian.

"Kombinace pracovního poměru a plateb podle autorského zákona je nade vší pochybnost protiprávní. Legislativa se od 90. let změnila a celá věc nemá nic společného s takzvaným autorským zákonem. Národní divadlo buď zaspalo, nebo jeho vedení nemělo dobré rádce," dodal šéf "zlaté kapličky".

Účetnictví Národního divadla nyní prochází finanční úřad. "Pokud nám doměří daň, budeme povinni ji uhradit a pak se musíme zamyslet nad tím, kdo způsobil Národnímu divadlu škodu," prohlásil Burian. Své předchůdce Ondřeje Černého a Jiřího Srstku prý však kriminalizovat nechce. Oba bývalí ředitelé výsledky auditu odmítají (více se dočtete zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video