Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pražském volebním štábu strany....

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pražském volebním štábu strany. (3. října 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Když Český dům, tak omezme i „Ruský“, zaútočila Pekarová Adamová na Hrad

  • 474
Provoz Českého domu v Moskvě byl omezen jako součást ruské pomsty. Na Twitteru to uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Reagovala tím na páteční oznámení o ukončení provozu restauračního a hotelového zařízení v ruském hlavním městě. Sama poté navrhla finanční omezení „Ruského domu“, čímž měla na mysli prezidentskou kancelář.

„Provoz Českého domu je omezen, protože se Rusko dále mstí. My bychom na oplátku měli omezit ‚Ruský dům’, který se toho času nachází na Pražském hradě,“ napsala Pekarová Adamová.

Blíže pak specifikovala, že označení použila pro Kancelář prezidenta republiky. Dříve se zasazovala o snížení rozpočtu tohoto institutu. „Již v prosinci 2020 jsem navrhla snížit rozpočet kanceláře prezidenta o 17 milionů korun. Věřím, že příští rok už to vyjde,“ dodala.

Na kontroverznost výše rozpočtu kanceláře Hradu v minulosti poukazovali i jiní. Například bývalý senátor Václav Hampl v roce 2018 upozornil, že je skoro stejně vysoký jako u Senátu. Kancelář prezidenta republiky stojí stát ročně kolem půl miliardy, Senát kolem 600 milionů.

Pekarová Adamová využila v pátek příležitosti a reagovala v návaznosti na ukončení provozu restauračního a hotelového zařízení v Českém domě v Moskvě.

Jste pro snížení rozpočtu prezidentské kanceláře?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. května 2021. Anketa je uzavřena.

„Bez dalších podrobností můžeme potvrdit, že provoz restaurace Českého domu je omezen, a to v souvislosti s omezením počtu pracovníků,“ objasnila pro iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Lucie Marie Kühnová důvody ukončení fungování části Českého domu.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla před dvěma týdny. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo napřed 18 pracovníků ruské ambasády, pak další desítky po ruské odvetě.

Rusko však svou vinu stále odmítá. „Obvinění proti Rusku jsou nesmyslná. Jsou to lži. Taková obvinění kategoricky odmítáme,“ uvedl ve čtvrtek ruský mluvčí Dmitrij Peskov. Způsob, jakým čeká republika jedná s Ruskem podle něj vzbuzuje „mrzutost, lítost a nedorozumění,“ řekl v ruské televizi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video