Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Rusko uspokojí jen stálá kontrola radaru v Česku, naznačil velvyslanec

  • 483
Rusko i po týdnech konzultací s USA stále hledí negativně na umístění radarové základny v českých Brdech. Před úterním podpisem smlouvy mezi ČR a Američany to v České televizi řekl velvyslanec v Praze Alexej Fedotov. Naznačil, že Moskvu by uspokojil jen stálý dohled nad základnou.

Američanům se dosud nepodařilo zmenšit ruské obavy z důsledků amerického projektu protiraketové obrany pro bezpečnost Ruska i celého mezinárodního společenství.

Lze proto očekávat, že ruská vláda po podpisu a ratifikaci smlouvy o radaru mezi USA a Českem učiní "adekvátní kroky k zajištění vlastní bezpečnosti", uvedl Fedotov v Otázkách Václava Moravce.

Podle Fedotova zřejmě pozici Ruska upřesní zástupce ruského ministerstva obrany, který se ve dnech 8. až 11. července zúčastní konference o protiraketové obraně.

"On tam vyloží pozici ruské federace a dotkne se i důsledků pro evropskou bezpečnost realizace tohoto projektu," uvedl velvyslanec. Sám se konkrétnějšího komentáře zdržel.

Diplomatický poradce ruského prezidenta Dmitrije Medveděva dnes v Moskvě oznámil, že Medveděv chce v pondělí na summitu G8 v Japonsku jednat s americkým protějškem Bushem o možnosti ruských kontrol na možných základnách v Česku a v Polsku. I podle něj zůstávají pozice Rusů a Američanů zatím stále rozdílné.

Washington nabídl Moskvě možnost kontrol na základnách v Česku a Polsku a rámcovou spolupráci v protiraketové obraně ve snaze oslabit ruské námitky proti štítu již dříve. Podle Fedotova by ale Rusko uspokojila jen neustálá přítomnost ruských inspektorů na základnách protiraketové obrany a Moskva zatím v tomto směru nevidí pokrok. Česko ani Polsko totiž s možnými ruskými kontrolami nejsou zcela srozuměny.

"Takže si myslíme, že toto by americká strana měla probrat s českou stranou, a do budoucna i s polskou," uvedl Fedotov s tím, že Rusové o tom s ČR ani Polskem nejednají.

Podle náměstka českého ministra zahraničí Tomáše Pojara se na nabídkách Rusku ze stran České republiky nic nemění. "Jsme připraveni přijmout přidělence akreditované na velvyslanectví s přístupem na základnu. Rusko dobře ví, že společně s online výměnou dat z radaru to zajišťuje dostatečnou transparentnost celého systému," uvedl.

Smlouvu o umístění amerického radaru v Česku by už v úterý v Praze měla podepsat americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. - čtěte o příjezdu Riceové

Dohoda začne platit až v případě, že ji ratifikuje parlament a podepíše prezident. Další smlouvy s touto dohodou spojené zatím nejsou definitivně dojednány.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video