Ilustrační foto | foto: AP

Rusko a USA žádají vydání ruského hackera. Rozhodnou o něm české úřady

  • 203
O vydání Rusa Jevgenije Nikulina, kterého v říjnu zadrželi kriminalisté v Praze kvůli podezření z hackerství, oficiálně požádalo vedle Spojených států i Rusko. Ve středu o tom informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. Resort zkontroluje náležitosti obou žádostí a poté je postoupí pražskému městskému státnímu zastupitelství.

Rusko žádá, aby Česko Nikulina vydalo do vlasti na základě zatykače vydaného letos 10. listopadu. Koptěvský obvodní soud města Moskvy ho viní z krádeže prostřednictvím systému Webmoney z dubna 2009, citovalo české ministerstvo spravedlnosti z oficiální žádosti Ruské federace. Rusové uvádí, že ukradl 3 450 dolarů (zhruba 88 tisíc korun).

USA pak usilují o vydání Nikulina, protože podle nich napadl sociální síť LinkedIn. V březnu 2012 se podle Američanů naboural do počítačů firmy a získat hesla uživatelů této sítě. „Tohoto jednání se dopustil s úmyslem prodat ukradené informace, anebo použít tyto informace k získání neoprávněného přístupu k dalším počítačům a účtům,“ píše se v americké žádosti o vydání.

Trestní soud severního okrsku Kalifornie Rusa obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Zatykač vydal v říjnu 2016. Ruské velvyslanectví v Praze označilo postup USA za „součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům“.

Za stejný čin, z něhož Nikulina nyní viní zmíněný ruský soud a o nějž se ruská žádost opírá, ale mohl být podle týdeníku Respekt Nikulin zadržen v Moskvě už ve stejném roce. Obviněn však nikdy nebyl. Týdeník proto spekuluje, že hackerovi nabídly tajné služby beztrestnost výměnou za spolupráci.

Má to politický podtext, bránil se Rus

Nikulin je nyní v české vazbě. Před soudem, který o ni rozhodoval, se Rus bránil, že se ničeho nedopustil a nesouhlasí se svým vydáním do USA. Mimo jiné také tvrdil, že je vyučený automechanik a obchoduje s vozidly, že není nijak zdatný v práci s počítačem a neumí anglicky. Za své propuštění z vazby nabízel písemný slib, že z Česka neuteče a také záruku jeden milion korun.

„Domnívá se (Nikulin, pozn. redakce), že celá věc má s ohledem na kybernetickou trestnou činnost mezi Ruskem a Spojenými státy politický podtext,“ píše se ve vazebním usnesení, které má iDNES.cz k dispozici. Nicméně soud dospěl k závěru, že by se Nikulin mohl na svobodě skrývat před trestním stíháním. „Lze opodstatněně předpokládat, silnou motivaci vyžádaného se vyhnout vydávacímu řízení,“ uvedl pražský městský soud.

Rus po svém zatčení na počátku října zkolaboval a byl hospitalizován v Psychiatrické léčebně v Bohnicích (o zatčení jsme psali zde). Na svůj zdravotní stav upozorňoval i před soudem, když řekl, že se léčí s problémy se srdcem, střevním a trávicím traktem a s panickými ataky, kvůli čemuž bere nejrůznější léky. Jaké konkrétní léky užívá, ale nebyl schopen říct. Přestože prý chtěl v České republice požádat o trvalý pobyt, léky s sebou neměl.

Kam Nikulin poputuje, rozhodnou české soudy. Ministerstvo spravedlnosti předá žádosti Městskému státnímu zastupitelství. Státní zástupce poté zadrženého Rusa vyslechne a jeho případ posoudí Městský soud v Praze. Konečné slovo, komu Nikulina Česko vydá a zda vůbec, bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ministr má podle zákona mimo jiné zvážit pořadí žádostí a okolnosti spáchání činu. Z vyjádření českého ministerstva vyplývá, že byly obě žádosti doručeny ve stejný den.

Detektivové překvapeného Rusa zatkli v pražské restauraci:

20. října 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video