Ruští policisté zasahují proti demonstrantům, kteří vyjadřují podporu...

Ruští policisté zasahují proti demonstrantům, kteří vyjadřují podporu zadrženému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. (23. ledna 2021) | foto: Reuters

Čeští poslanci a senátoři vytvořili platformu Přátelé svobodného Ruska

  • 96
Skupina českých poslanců a senátorů vytvořila neformální platformu Přátelé svobodného Ruska. Jejím cílem je podporovat demokraticky smýšlející Rusy a tamní občanskou společnost. Vznik platformy reaguje na stoupající agresivitu Ruska, uvedla poslankyně Helena Langšádlová.

V Poslanecké sněmovně platformu představila poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a senátor Marek Hilšer z klubu Starostů, kteří patří mezi zakladatele platformy. Zákonodárci budou spolupracovat i s neziskovým sektorem a obdobnými uskupeními v zahraničí.

Do platformy se zatím zapojila více než desítka poslanců a osm senátorů, podle Hilšera však číslo pravděpodobně není konečné. Langšádlová novinářům řekla, že platforma vznikla jako reakce na stoupající agresivitu Ruska pod vládou prezidenta Vladimira Putina.

 „Některé naše reakce v poslední době mohou vyznívat, že jsme protiruští, ale můžeme ubezpečit, že to tak není. Máme velký respekt a úctu k minulosti, kultuře i občanům Ruska, kteří smýšlejí demokraticky,“ řekla. Platforma se podle ní chce zasadit o „plastičtější“ diskusi o stávajícím dění v Rusku a jeho problémech.

Podporovat bude občanské iniciativy, které bojují za demokratizaci Ruska. „Nedemokratické Rusko ohrožuje i naši demokracii,“ uvedla Langšádlová. Hilšer doplnil, že rozvoj demokratické občanské společnosti v Rusku a tamní demokracie by se dotkl i vztahu země s Evropou.

„Čím méně svobody v Rusku, tím větší nebezpečí vyplývá pro Evropu a také okolní země,“ řekl. Demokratické proudy v Rusku proto potřebují podporu. „Je to naprosto v našem zájmu. Bojují-li za svou svobodu, bojují i za naši,“ řekl.

Podle koordinátora východních projektů Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavla Havlíčka chce platforma vyjadřovat aktivní podporu Rusům a přispívat do evropské i české debaty na téma Ruska. Příští týden chystá společnou akci s obdobnou skupinou na úrovni Evropského parlamentu. „Česká i evropská diplomacie mají v této věci konat a podpořit zástupce občanů, neziskové organizace, svobodný tisk, ale také demokratickou opozici na ruské straně,“ uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video