Nově zvolený europoslanec za ODS Alexandr Vondra na snímku z května 2019 | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Rusové by se mohli na ambasádě zabarikádovat, říká exministr Vondra

  • 192
Bývalý ministr zahraničí a nyní europoslanec Alexandr Vondra varoval, že ruští diplomaté by se na ambasádě v Praze mohli v krajním případě zabarikádovat. Česko by mělo počítat, že se to může stát, řekl politik v rozhovoru pro Rádio Impuls.

„Musíme být připraveni i na tuto alternativu,“ prohlásil Vondra. „Zároveň si ale musíme uvědomit, že jsme součástí širší hry na daleko větší šachovnici, protože všechny ruské asertivní agrese se konají v širším kontextu. Příkladem je dění na rusko-ukrajinské hranici nebo osud Navalného ve vězení,“ dodal.

Alexandr Vondra se vyjádřil i k případnému úplnému uzavření českého velvyslanectví v Moskvě. „Byl by to naprosto ojedinělý krok, ale myslím, že něco takového si nepřeje ani jedna strana,“ sdělil.

Na začátku dubna se takto kompletně uzavřelo české velvyslanectví v Severní Koreji. Nebylo to však kvůli vyhroceným diplomatickým vztahům, nýbrž kvůli nedostatku základního zboží a léků na tamním trhu. Ke stejnému kroku se odhodlala i řada dalších států včetně Velké Británie, Francie či Brazílie.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo 24 pracovníků, z toho pět diplomatů a 19 administrativně technických zaměstnanců. Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek ve čtvrtek oznámil, že Česko vyhostí dalších zhruba sedm desítek zaměstnanců ruského velvyslanectví.

Odpověď Moskvy přijde brzy

Česko postupuje podle článku 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Ta podle ministerstva zahraničí stanovuje, že „není-li zvláštní dohody o počtu členů personálu (diplomatické) mise, může přijímající stát požadovat, aby počet personálu mise byl udržován v hranicích, které on považuje za rozumné a obvyklé, se zřetelem k okolnostem a podmínkám v přijímajícím státě a k potřebám příslušné mise“.

„Nechci nic zbytečně eskalovat, to není role ministra zahraničí, ale Česko je sebevědomá země a tak se bude chovat,“ řekl Kulhánek. „Není to namířeno proti Rusům nebo ruskému národu, je to reakce na aktivity ruských tajných služeb na našem území,“ poznamenal.

Ruské ministerstvo zahraničí v první reakci na kroky české diplomacie uvedlo, že odpověď Moskvy přijde brzy. Česko se podle resortu vydalo cestou ničení vzájemných vztahů s Ruskem. V Moskvě na ministerstvu zahraničí nyní jedná český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video