Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury

Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury | foto: Archiv Jany Horváthové

Rumunští Romové jsou u nás vyplašení, domnívá se etnografka

  • 847
Praha v posledních dnech "žije" návštěvou skupiny rumunských Romů, kteří sem přijeli podpořit svého zraněného příbuzného a tábořili, kde se dalo. "Myslím, že jsou vyplašení. Je pro ně těžké pochopit, že nemůžou stanovat u rybníka, doma je to u nich běžné," napsala v on-line rozhovoru iDNES.cz etnografka a muzeoložka Jana Horváthová.

Podle ní je přístup české společnosti k rumunským Romům "reziduum někdejšího sevřeného a k lidem necitlivého policejního státu".

"Také je to jistě odraz jakési nejistoty a především naší neznalosti a neinformovanosti, kdo ti lidé vlastně jsou a co tím svým 'divným' (rozumějte nezvyklým) chováním vlastně sledují. Je v tom i obava z neznámého," soudí Horváthová.

odpovědi jany horváthové najdete zde

Rumunští Romové přicestovali do Prahy, aby zde počkali, až se ve vinohradské nemocnici uzdraví jejich "princ" (je synem níže postaveného "barona" a může se ucházet o post krále asi patnácti set Romů), který se tu téměř utopil.

V Praze dosud žili svým kočovným způsobem. Tábořili na různých místech: před nemocnicí, v kempu Pražačka a naposledy u rybníka v Dolních Počernicích.

"Předpokládám, že tito Romové kočují jen od jara do podzimu, kdy patrně s pomocí aut jezdí a poskytují své výrobky či služby. V zimě pak zůstávají ve svých domovech, které zpravidla vždy mají, a vyrábějí produkty zase na léto. Za tepla kočují rádi, zastaví se s autem, případně i stanem či jen plachtou tam, kde se jim to líbí, třeba u vody. To považují za svobodu, volné nebe nad hlavou a volná cesta před sebou," vysvětlila Horváthová.

Jeden čtenář se zajímal o to, proč Romové napadli muže, který topícího se chlapce vytáhl z vody, a následně zaútočili i na záchranáře.

"Je možné, že to může souviset s obrovským emocionálním vypětím, kterému Romové v takových chvílích podléhají, které jim trochu zatemňuje jasné smysly. Chovají se iracionálně, ostatně takové jednání se neobjevuje jen u Romů," odpověděla etnografka.

Jana Horváthová

Narodila se v roce 1967 v Brně. Vystudovala gymnázium, vysokou školu - obor historie a později ještě muzeologie na filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Po listopadu 1989 se angažovala s manželem, který je chirurgem, v Romské občanské iniciativě, později se však oba začali věnovat své odborné práci. Jana Horváthová pochází z rodu Holomků - původních moravských Romů, kteří se na Moravě usazovali od konce 17. století.

Zdroj: romove.radio.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video