Pražské orchestry hrály v Rudolfinu, aby podpořily obnovu Notre-Dame

  • 34
V Rudolfinu proběhl benefiční koncert pro obnovu pařížské katedrály Notre-Dame. Ikonu francouzské gotické architektury minulé pondělí poničil rozsáhlý požár. Velké pražské orchestry v čele s Českou filharmonií zahrály Stabat Mater Antonína Dvořáka.

Taktovky se ujal hlavní hostující dirigent České filharmonie Tomáš Netopil. Vstupné na koncert bylo dobrovolné. Organizátoři chtěli koncert uspořádat původně ve svatovítské katedrále, ale z technických důvodů nebylo zorganizování tak velké akce během několika dní možné.

„Nechtěli bychom, aby koncert byl tryznou za vyhořelou katedrálou, ale ani velkým gestem. Vybrané finanční prostředky sice pomůžou, ale katedrála se za ně neopraví. My bychom si spíše přáli, aby večer byl vzkazem Pražanů pro Pařížany, že je nám nesmírně líto, co se stalo, a že bychom rádi pomohli tak, jak dovedeme,“ řekl moderátor večera Marek Eben. Výtěžek podle pořadatelů poputuje pařížskému arcibiskupství. 

Před budovou Rudolfina sledovalo koncert na velkoplošné obrazovce snad kvůli chladnému počasí jen několik desítek lidí. Podle mluvčího České filharmonie Luďka Březiny dorazilo do koncertní síně zhruba tisíc posluchačů. Koncert živě přenášela ČT Art, Český rozhlas Vltava i francouzská televizní stanice France Culture. 

Štědrost darů na Notre-Dame budí řevnivost. Žluté vesty a odbory se bouří

Kromě českých filharmoniků se koncertu zúčastnil Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonia a všechna kolektivní tělesa Národního divadla a Státní opery. 

„Dvořákovým Stabat Mater chceme podpořit obrovskou vlnu solidarity a vyjádřit naši hlubokou sounáležitost s Francií a se všemi, kterým záleží na našem evropském kulturně-historickém bohatství,“ řekl před koncertem dirigent Netopil. Pro něj osobně jsou Paříž a Francie životní láskou, kam se rád vrací nejen za prací.

Při pondělním požáru shořela střecha Notre-Dame a nic nezůstalo ani z věže nad křížením centrální a příčné lodě. Zřítila se i část klenby. Na místě pracují statici, kteří posuzují, zda konstrukce stavby vydrží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video