Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílené divadlo: ze zinscenovaného procesu se Slánským mrazí i po letech

  12:05
O tom, jak probíhal nejznámější politický proces 50. let, si teď díky autentickým nahrávkám může udělat představu každý. Na webu Českého rozhlasu byly zveřejněny v březnu nalezené nahrávky procesu s Rudolfem Slánským a jeho „protistátním spikleneckým centrem“.

Připomíná to spíše záznam divadelního představení než soudu. Obžalovaní přicházejí a přiznávají se k šíleným věcem, které nespáchali, a žádají za ně pro sebe zlomenými hlasy tresty smrti.

„Zrazovali naši stranu, republiku, pracující lid i svoje rodiny. Ukládali o život nejlepšího syna našich národů, velkého vůdce a učitele soudruha Klementa Gottwalda. Dva nejkrásnější synové našeho lidu Fučík a Šverma jsou jejich oběti,“ zní absurdní obvinění prokurátora Josefa Urválka. 

Fotogalerie

Divadlo, které nemá se spravedlivým soudem nic společného. „Celý proces byl připraven dopředu, všichni měli svá přiznání naučené nazpaměť, pod dohledem sovětských poradců,“ potvrzuje historik Petr Blažek. 

Procesu předcházely dlouhé měsíce výslechů, spojených s fyzickým a psychickým terorem. Mnozí své přiznání chápali jako stranický úkol.

Na 83 nalezených magnetických páscích je přes 60 hodin zvuku, kompletní záznam osmidenního procesu, který skončil vynesením a vykonáním jedenácti rozsudků smrti. „Nedělali jsme žádné úpravy, je to kvalita zvuku, ve které to bylo natočeno. Je s podivem, že špatné zacházení nezanechalo na nahrávce žádný vliv,“ popsal na webu rozhlasu technik Miloslav Turek. Třetina pásků se zvukovým záznamem byla v pořádku, třetina byla poškozených, náchylných na manipulaci a třetina byla ve špatném stavu. Pásky zachycují celé jednání soudu.

Pro dnešní dobu je nepředstavitelné, že celý proces vysílal ze záznamu rozhlas. Vysílalo se ale i přímým přenosem – na Pražský hrad, kde ho sledovali funkcionáři strany a bezpečnosti a kontrolovali, jestli se obžalovaní drží předepsaného scénáře.

Po zvuku i obraz

Zatímco zvukové záznamy už byly zveřejněny, na obrazové si historici i ostatní budou muset počkat. Jejich zpracování bude náročnější než zpracování zvukových záznamů. Už jen proto, že jsou nahrány na prudce hořlavém celuloidu. 

„Audiovizuální materiály z procesu, které byly objeveny a nálezce je předal do péče Národnímu filmovému archivu, byly 15. května předány do péče Národního archivu,“ vysvětluje Veronika Bokšteflová z Národního filmového archivu. Záznamy totiž původně patřily do archivu KSČ, který měl být do Národního archivu předán už v roce 1991. Záznamů je také méně, obrazem je zachycena jen asi pětina procesu.

22. března 2018

Tajemný nález v Břežanech

Záznamy pocházejí z překvapivého jarního nálezu. V opuštěné hale ve středočeských Panenských Břežanech, v areálu Výzkumného ústavu kovů, objevil konkurzní správce bedny z celuloidovým pokladem. Dvacítka beden obsahovala hlasové i obrazové záznamy a dokumenty z procesu se Slánským a spol. „Je to nejen materiál přibližující atmosféru politického procesu, ale je to také důkaz zločinu,“ řekl Blažek.

Proces byl zkonstruován pro výstrahu a jako varování všem komunistickým státům proti odchylkám od sovětské politiky. Stalin chtěl znemožnit odcizení dalších států, jako se to podařilo Titovi v Jugoslávii. Aby byla výstraha co nejsilnější, byli vybráni členové KSČ z nejvyšších míst. Slánský byl generálním tajemníkem strany, Vlado Klementis ministrem zahraničí, další byli náměstky ministrů, tajemníky strany. Výběr obžalovaných měl i antisemitské pozadí, Sovětský svaz v té době přestal podporovat Izrael. Proto se soudce ptá Ludvíka Frejky, jak se jmenoval dříve, aby zdůraznil jeho původ– „Freund“, odpovídá politik, který pocházel z liberecké židovské rodiny.

Případ pro kriminálku

Zatím neobjasněnou záhadou je, jak se krabice do Břežan dostaly. Pravděpodobně se je kdosi pokusil záhy po listopadu 1989 ukrýt. Poslední archivní záznamy ukazují, že byly v roce 1962 převezeny na ÚV KSČ, stopy po nich mizí v roce 1989. „Hledali jsme je už na počátku 90. let, ale neúspěšně,“ vzpomínal nad nálezem Vladimír Opěla, emeritní ředitel Národního filmového archivu (NFA).

Zvukový záznam byl pořízen pro rozhlasové použití. Existoval dokonce ještě jeden záznam, který pochází z přípravy procesu nanečisto. „Proces byl nahrán dopředu, a kdyby došlo k odchylce, byl by použit a sestříhán tenhle záznam,“ vysvětluje Blažek.

Podle něj je zásadní, že historici získali šanci slyšet hlasy konkrétních lidí. „Víme, jak vypovídali, ale když slyšíte zvuk, nebo dokonce vidíte filmové záběry, můžete si udělat lepší představu o procesu než jen z papírových dokumentů,“ vysvětluje historik.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...