Prezident Miloš Zeman spálil v zahradách Hradu červené trenky. (14. června 2018)

Prezident Miloš Zeman spálil v zahradách Hradu červené trenky. (14. června 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Za pálení rudých trenek na Hradě udělila inspekce napomenutí, neřekla komu

  • 21
Prezident Miloš Zeman nechal v polovině června spálit na Pražském hradě rudé trenky, čímž podle České inspekce životního prostředí porušil zákon. Ta ve středu rozhodla o udělení napomenutí, proti komu ovšem přestupkové řízení vede, neuvedla.

Informoval o tom portál iRozhlas.cz. „Ve středu 3. října jsme vydali rozhodnutí o napomenutí. Odteď běží zákonná lhůta patnáct dní, kdy je možné se proti tomuto rozhodnutí odvolat,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

„Pokud se tak stane, bude rozhodovat prostřednictvím nás Ministerstvo životního prostředí, které je naším nadřízeným orgánem. V opačné situaci, napomenutí nabude právní moci,“ doplnila.

Nastoupilová dále uvedla, že se jedná o nejnižší trest v přestupkovém řízení.  Fyzickým osobám ovšem mohla hrozit pokuta až 50 tisíc korun, právnickým osobám pak až 10 milionů korun.

Podle serveru iRozhlas.cz se prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček k verdiktu zatím nevyjádřil.  „Dokud se s dokumentem neseznámím, nebudu poskytovat žádný komentář,“ poznamenal.

Populární rudé trenky umělecké skupiny Ztohoven

Červené trenky vyvěsili na Hradě v září 2015 místo prezidentské standarty členové umělecké skupiny Ztohoven. Chtěli tak vyjádřit svůj názor na hlavu státu, její postoje a chování.

Prezident Miloš Zeman následně v červnu tohoto roku svolal novináře do Lumbeho zahrady Pražského hradu na tiskový brífink, do poslední chvíle ale tajil jeho obsah. „Skončil čas spodního prádla v politice,“ řekl prezident novinářům. Hradním hasičům poté nařídil, aby velké rudé trenky vložili do připraveného ohně.

Následující den dostala Česká inspekce životního prostředí nepodepsané oznámení, že by mohlo dojít k porušení zákona o ovzduší. Desátého srpna proto zahájila přestupkové řízení, kdy hradní mluvčí Jiří Ovčáček pro Aktuálně.cz potvrdil, že dopis obdržela Kancelář prezidenta republiky.

Podle mluvčí České inspekce životního prostředí Nastoupilové to ovšem nemusí znamenat, že je přestupkové řízení vedené přímo proti prezidentské kanceláři, ale například proti asistujícím hasičům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video