Domlouval jsem prodej dolu Číňanům, uznal Mynář. Odměnu 500 milionů popřel

  • 515
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář přiznal, že zprostředkovával prodej hlubinného dolu na Opavsku Číňanům. V pořadu Rozstřel nicméně popřel, že by za to měl obdržet odměnu 500 milionů korun. Mynář promluvil i o schůzce s čínským velvyslancem, na které ho prý ujišťoval, že prezident nesouhlasí s cestou Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

Informaci zveřejnil někdejší Mynářův obchodní spolupracovník Radim Masný, majitel břidličného Dolu Radim ve Svatoňovicích v Moravskoslezském kraji. Mynář obvinil Masného ze lži.

„Ano, domlouval jsem prodej dolu se dvěma čínskými společnostmi. Byl jsem požádán akcionáři toho dolu, abych to zprostředkoval. V poslední fázi to ale selhalo, protože představitelé dolu měli v účetnictví a ve všech dokladech velký nepořádek, takže to bylo nerealizovatelné,“ řekl Mynář. Čínská společnost prý za důl nabídla 40 milionů korun.

Jak šel s Mynářem v Rozstřelech čas

Následně Mynář promluvil o schůzce s čínským velvyslancem po návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu. „Požádal jsem ho, aby se snažil zabránit veškerým negativním dopadům senátní cesty. Pan velvyslanec mi řekl, že nedokáže odhadnout komplexní reakci, ale účastníci cesty budou mít s velkou pravděpodobností zakázán vstup na území Číny a firmy, které se cesty zúčastnily, nebudou moci obchodovat s čínskými společnostmi.“

Mynář také velvyslance Čanga Ťien-mina ujišťoval, že se český přístup k politice jedné Číny nezměnil. Na schůzce také řekl, že se prezident k cestě staví odmítavě a nebude již předsedu Senátu zvát na jednání nejvyšších ústavních činitelů.

Cestu Vystrčila na Tchaj-wan kritizovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Čínský ministr zahraničí Wang I pohrozil předsedovi české horní komory, že za misi zaplatí vysokou cenu. Proti výroku se ohradila česká diplomacie i evropští představitelé.

„Prezident nehájí zájmy Číny, prezident vždy hájí zájmy České republiky a jejích občanů. Nechápu, proč je u nás pozdvižení, že pan prezident pětkrát navštívil Čínu? Kancléřka Merkelová tam byla nejméně desetkrát a žádné pozdvižení to nevyvolává. Je spousta evropských politiků, kteří tam jezdí,“ řekl prezidentův kancléř.

Za prezidentem jen s negativním testem

Během debaty přišla řeč i na koronavirovou situaci. Podle Mynáře nepolevila v létě bezpečnostní opatření kolem prezidenta, tak jako ve zbytku republiky. „Zranění pana prezidenta nám to usnadnilo, protože teď nependluje mezi Lány a Pražským hradem. Na zámku k němu mohou pouze prověření lidé, kteří den předtím absolvují test na koronavirus. Následně jsou čtyři dny ve službě a takto se neustále střídají dvě skupiny. Všichni v jeho okolí nosí roušky,“ vysvětlil. 

Mynář také potvrdil, že Správa Pražského hradu má pět nakažených pracovníků. Nejedná se však o zaměstnance, kteří by se pohybovali v okolí prezidenta. 

Rekonvalescence prezidenta po zlomenině ruky probíhá podle Mynáře velmi dobře. „Lékaři jsou spokojení, prezident nemá žádný otok, jizvy jsou zahojené. Pan prezident se cítí naprosto v pořádku. V týdnu už měl pět jednání, dvě ho čekají dnes a další týden má schůzku nejvyšších ústavních činitelů,“ komentoval Mynář prezidentův program.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video