Záběry z nemocnice obavy nerozptylují, spíše opačně, říká Forejt o Zemanovi

  • 147
Dříve byl Hrad autoritou, lidé k němu cítili úctu. Dnes se na to zapomnělo, jde na mě z toho smutek, řekl v Rozstřelu bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. Video Miloše Zemana z nemocnice je podle něj nešťastné. Varoval před aktivací článku 66, představovalo by to nebezpečí, myslí si.

Jindřich Forejt byl v letech 2004 až 2016 ředitelem protokolu kanceláře prezidenta republiky. Z posledních událostí okolo prezidenta cítí smutek. „Vždycky mi záleželo, jaký obraz Hrad má. Dřív se těšil úctě a respektu, byla to autorita. Během posledních týdnů se na to trochu zapomnělo,“ řekl v pořadu Rozstřel.

Diví se vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), podle které není prezident schopen pracovní činnosti. „Co to konkrétně znamená, že není schopen pracovní činnosti? Že nemůže být v kanceláři 8 hodin denně, že nemůže držet propisku? Kdo rozebíral jeho činnost tak, aby byl schopen zhodnotit, jestli je schopen činnosti?“ ptá se Forejt. Pracovní činnost se podle něj nemůže a nesmí zaměňovat s mentální schopností vykonávat úřad.

Bývalý protokolář také varoval před aktivací článku 66, který by prezidenta dočasně zbavil pravomocí. Sáhnout k takovému kroku je podle něj velmi nebezpečné.

Zdravotní stav je podle Forejta soukromý, ale veřejnost by měla vědět, zda je prezident schopný vykonávat svou funkci. 

Video pořízené v nemocnici je podle něj nešťastné. Pochyby podle něj jenom rozdmýchá. „Cítím z toho urputnost a smutek. Miloš Zeman patří k lidem, kteří mají vždy v kapse hřebínek. Vždycky se učísl,“ komentoval video.

„Když vidím záběry z nemocnice, tak si říkám, proč ta urputnost něco takového pořídit. Doufám, že pan prezident informaci o tom, že ho natáčí, měl. To aranžmá působí depresivně. Pokud tím někdo chtěl rozptýlit obavy a nervozitu, tak tím docílil možná opak,“ říká protokolář.

Ve videu navíc podle Forejta nezaznělo, že je přehráváno z pověření prezidenta. Navíc ho překvapilo, že ochranná služba souhlasila se vznikem těchto záběrů.

Otázky vyvolala také žena, která se na videu z nemocnice objevuje po boku prezidenta. Forejt potvrdil, že ví, o koho jde. „Nemohu a nechci k tomu více říct, je to soukromá věc. Ale chápu její přítomnost na tomto záznamu,“ uvedl.

V záběru je podle něj spousta nedořešených detailů, které poukazují na to, že se mohlo video natočit ve spěchu, a tato žena je jedním z nich.

Telefon prezidenta omezuje

Prezident s médii komunikuje přes prostředníky. Forejt potvrdil, že stejně to fungovalo i za jeho působení. Akorát tehdy spolupracovníků bylo více, uvedl. Pokud byl Zeman na Hradě, dalo se mu zavolat přes sekretariát. Mobilní telefon pro něj byl omezením svobody, nechtěl ho mít. „S počítačem ale pracoval obstojně,“ uvedl. 

Kritice nyní čelí hradní kancléř Vratislav Mynář i prezidentův poradce Martin Nejedlý. „O Martinu Nejedlém si myslím mnoho věcí. Nemyslím si, že by patřil mezi špiony. V mé přítomnosti nedošlo k tomu, že bych si něco takového mohl myslet, ale divoké sny může mít každý, kdo se s člověkem jeho typu potká,“ komentoval Forejt.

KOMENTÁŘ Jindřicha Forejta: Jak prezident mohl z ARO jmenovat šéfa soudu

Jindřich Forejt se domnívá, že by zákonodárci měli v budoucnu možná lépe formulovat kdy a za jakých okolností o zdravotním stavu ústavních činitelů informovat. Taková právní úprava zatím v Česku chybí.

„Každý veřejný činitel, který vstupuje do veřejného prostoru, odevzdává se službě vlasti, musí souhlasit s tím, že jeho právo na soukromí nebude stoprocentní. To, jestli je schopný výkonu funkce, je informace zásadní a měli bychom ji mít,“ vyjádřil se dříve.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video