Brexit jen s dohodou, nejlépe až za dva roky, přála by si Věra Jourová

  16:00aktualizováno  15. října 13:00
Věra Jourová se letos v listopadu stane eurokomisařkou, která má na starost dodržování hodnot Evropské unie a transparentnost. V pořadu Rozstřel mluvila o své nové pozici a ambicích do následujících pěti let. Chtěla by se zasadit hlavně o demokracii a svobodu slova. Vyjádřila se také k turecké invazi do Sýrie a brexitu.

Věra Jourová nedávno prošla slyšením před europoslanci. V Rozstřelu prozradila, že se na otázky připravovala důkladně, na některé se však prý připravit nedá. Mluvila s českými europoslanci, ale zaměřovala se zejména na ty zahraniční.

Čelila tak i otázce z domácí agendy, kdy se jí Jiří Pospíšil z TOP 09 zeptal, zda si lze v Česku objednat trestní stíhání. „Odpověděla jsem upřímně, že věřím orgánům činným v trestním řízení. Vyvolalo to určité vášně, toho jsem si všimla,“ řekla.

Jourové se toto téma osobně týká, v minulosti totiž sama trestnímu stíhání čelila, to se posléze ukázalo jako neoprávněné. „Tehdy to podle toho, co nakonec vyšlo najevo, byla špinavá politická hra. Byla jsem kvůli tomu ve vazbě a čelila stíhání, přitom ta věc nikdy nešla k soudu. Proto říkám, že státní zástupci musí pečlivě zvažovat pro a proti a tu práci dělat s plnou vahou odpovědnosti.“

„Dodala jsem, že od té doby se situace vyvinula a že dnes to možné není,“ uvedla k zmíněné Poslíšilově otázce. „Ovšem zůstává pravdou, že podle statistik je českým národním sportem podávání trestních oznámení. A to i v případech, kdy by se ty věci daly řešit jiným způsobem.“ Jourovou podle jejích slov případ poznamenal, ale zároveň i motivoval k další práci.

Úkolem eurokomisařky budou hodnoty EU a transparentnost. „Každý má hodnoty jiné, aby mohly být naplňovány, musí se na nich shodnout celá společnost,“ řekla. Za ty hlavní označila demokracii, právní stát, svobodu slova, možnost jít k volbám, či ochranu osobních dat. Zde zmínila skandál společnosti Cambridge Analytica, označila ho za „totální krach“.

„Chci vést se státy dialog, nechci být Jourová z Bruselu, která něco nařizuje,“ řekla. Transparentnost se podle Jourové týká hlavně fungování evropských institucí. „Občané by měli vědět, co se tam děje, o čem rozhodují, co plánují, kdo do toho mluví.“

Jourová dostala nabídku dohlížet v EK na dodržování principů právního státu

V nové sestavě Evropské komise, které předsedá Ursula von der Leyenová, je Jourová také místopředsedkyní. V komisi působí již od roku 2014, doposud měla na starost spravedlnost, ochranu spotřebitelských práv a rovnost pohlaví. 

Za své dosavadní úspěchy ve funkci eurokomisařky považuje boj proti praní špinavých peněz nebo ochranu práv spotřebitelů. Podílela se na první právní úpravě pravidel týkající se dvojí kvality potravin.

Zasadila se také za větší ochranu soukromí občanů EU hlavně v internetovém prostředí. V rámci ochrany práv spotřebitelů se dostala do sporu s firmou Volkswagen kvůli takzvané kauze dieselgate.

„Tehdy si na mě stěžovali. Vyzvala jsem je k férovému zacházení s lidmi, kteří si koupili jejich ‚cinklá‘ auta. Stalo se, že si osm a půl milionu lidí v Evropě koupilo auto s podvodným softwarem, a ti měli nárok na informace a nějaký typ kompenzace - opravu a prodloužení záruční lhůty. Což se povedlo,“ vyprávěla Jourová ve studiu.

Turecká invaze byla ledová sprcha, řekla Jourová

Ve studiu se vyjádřila také k současnému tažení Turecka do Sýrie, eskalaci popsala jako „ledovou sprchu“. „Dalo se čekat leccos, ale tohle opravdu vyžadovalo rychlou reakci, jak ze strany Unie, tak OSN. Já se nyní budu na podobná témata zaměřovat daleko více, ať už ohrožení a změny vnější či zevnitř. Nechci být uzavřená jen ve svém portfoliu,“ uvedla s tím, že se hodlá výrazně zasadit za lidská práva.

Řeč přišla i na ochranu demokratických hodnot v Polsku a Maďarsku, které jsou podle Jourové v nebezpečí a panují kolem toho velké obavy. „Udělám, co budu moci, chystám se obě země navštívit a diskutovat s nimi. Nabídnu jim férovost a objektivní pohled,“ uvedla.

Například v Polsku zvítězila v parlamentních volbách opět vládní strana Právo a spravedlnost. Přes současnou situaci si Jourová stojí za tím, že by se do průběhu voleb nijak zasahovat nemělo.

„Důvěřujme voličům, já nechci z Bruselu ovlivňovat jejich preference. Jsou lidé, kteří mají problémy, a ať si volí pana Kaczinského, nebo pana Orbána, pokud mají pocit, že se o ně tito politici postarají lépe. Takto jsou nyní rozdány karty a dokud další politické síly nenabídnou těmto lidem potřebnou perspektivu, tak budeme svědkem takového vývoje v Evropě,“ míní.

Velkým tématem je také odchod Velké Británie z Evropské unie. Blíží se plánované datum 31. října a Jourová by se ráda vyhnula tvrdému brexitu. „Byla jsem u sestavování kontingenčního plánu, který povede jen ke zhoršení situace na obou stranách. Takže doufám, že dojde k dohodě, nyní je to hra nervů vyjednavačů. Posun termínu by byl racionálním řešením, které by směřovalo k budoucímu vztahu EU k Británii,“ řekla v Rozstřelu.

Dodala, že je nutné mezi Unií a Británií udržet vazby bezpečnostní či ekonomické. „Přechodné období dva roky, kdy by se nadesignovalo partnerství úplně nového typu, to bych si přála, aby se stalo.“ Zásadní bude podle Jourové summit 17. a 18. října.

Pokud by však Britové skutečně odešli ke konci října, má EU připravený scénář, který může spustit. „Obsahuje řadu opatření z hlediska dopravy, bezpečnosti, obchodu, ale jsou to vesměs věci týkající se sebezáchovy. Byla bych ráda, kdybychom se tomu vyhnuli,“ řekla eurokomisařka.

„Pokud se to stane, bude Británie ze dne na den třetí zemí. Bez vízové povinnosti, na tom jsme se už dohodli, ale se všemi celními.“ Konkrétní čísla Jourová neuvedla, opatření by měla zajistit překlenutí prvních měsíců od odluky. „Věřím však, že dohoda je možná a že k ní dojde,“ dodala.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...